Startpagina

47 melkveehouders behalen diploma voor melk van uitstekende kwaliteit

Leestijd : 1 min

Op haar algemene vergadering van 29 maart maakte Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) de namen van de melkveehouders bekend die het afgelopen jaar melk van uitstekende kwaliteit hebben geleverd. Voor dit diploma moet de melk van een melkveehouder voldoen aan de volgende kwaliteitseisen: het kiemgetal minder dan 10.000 CFU per ml, het coligetal minder dan 10 CFU per ml, het celgetal minder dan 150.000 per ml en geen remstoffen of andere penalisaties.

47 Vlaamse producenten slaagden er vorig jaar in om onafgebroken aan deze strenge kwaliteitsnormen te voldoen. Dat zijn er wel 44 minder dan in 2022. Deze daling is volgens het MCC vooral te wijten aan een gemiddelde stijging van het coligetal boven de topkwaliteitnorm van 10 CFU per ml vanaf juni 2023. Dit beeld zagen zij ook in het algemeen jaargemiddelde van het coligetal, dat steeg met zo’n 30% ten opzichte van 2022. 23 kwaliteitsmelkers in de lijst van 2023 zijn nieuwe namen.

“De 47 producenten die dit jaar een diploma behalen, bewijzen nog maar eens dat ze er, ondanks de vele uitdagingen, toch in kunnen slagen om een topproduct af te leveren. We zijn trots op deze kwaliteitsmelkers, die op hun beurt fier mogen zijn op hun prestaties en op die van hun dieren”, aldus het MCC.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken