Startpagina Veeteelt

Blijf alert voor blauwtongverdenkingen!

Sinds de uitbraak van blauwtong serotype 3 in Nederland vorig jaar blijft het aantal gevallen in België beperkt. Toch is het belangrijk om alert te blijven voor verdachte symptomen, zeker nu het vectorseizoen opnieuw voor de deur staat.

Leestijd : 1 min

België is sinds oktober 2023 risicogebied voor blauwtong serotype 3. Tot op heden werden in totaal 5 gevallen bevestigd bij schapen. Daarnaast werden tijdens de winterscreening nog 2 gevallen bij rundvee ontdekt. Een grote uitbraak zoals in Nederland is dus uitgebleven, maar de verwachting is dat het virus opnieuw zal circuleren in het voorjaar en in de zomer van 2024, wanneer de knutten terug actief worden.

Wees alert

Het is van groot belang dat we een zo goed mogelijk beeld blijven hebben van de situatie in ons land. Alleen door het insturen van de nodige monsters bij een verdenking kunnen we de situatie nauwlettend opvolgen.

Heb je ook maar enig vermoeden van besmetting, neem dan contact op met de Lokale Controle Eenheid (LCE) van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en laat monsters nemen voor onderzoek op blauwtongvirus (zie procedure 1785121). Blauwtong is namelijk een aangifteplichtige ziekte. De analysekosten worden betaald door het FAVV.

Via de FAVV-website vind je een praktische fiche over blauwtong met de belangrijkste informatie.

DGZ

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken