Startpagina Veeteelt

GAIA spant rechtszaak aan tegen Brussels Gewest voor verbod op onverdoofd slachten

Dierenrechtenorganisatie GAIA daagt het Brussels Gewest voor de rechter om een verbod op onverdoofd slachten af te dwingen.

Leestijd : 2 min

Doorn in het oog van GAIA is de Brusselse Dierenwelzijnscodex, die binnenkort aan het parlement wordt voorgelegd en dieren beter moet beschermen. Die codex bevat nog altijd geen bepaling die onverdoofd slachten verbiedt. “En dit terwijl in Brussel jaarlijks zo'n 30.000 dieren zonder verdoving geslacht worden”, zegt GAIA.

De dierenrechtenorganisatie zegt dat een verbod in Vlaanderen en Wallonië al de test doorstond van het Grondwettelijk Hof (2020), het Europese Hof van Justitie (2021) en het Europees hof voor de Rechten van de Mens (2024). “Een reden temeer om onverdoofd slachten ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet langer toe te laten.” GAIA sleept het gewest nu dus voor de rechter om een verbod op te laten nemen in de codex.

Advocaat Marc Uyttendaele, die GAIA vertegenwoordigt, zegt dat de wetgeving moet herzien worden vanwege de ‘recente ontwikkelingen’. “Als dit niet gebeurt, eist GAIA een dwangsom van 10 euro voor elke onverdoofde slachting.” Samen met de rechtszaak lanceert GAIA een nieuwe campagne, die de Brusselse parlementsleden moet aanzetten om komaf te maken met onverdoofd slachten. Zo delen actievoerders aan het Centraal Station 5.000 omdraaiblikken uit met het geluid van een blatend schaap. Ze moeten de schapen en geiten symboliseren die nog voor de verkiezingen in juni geslacht worden.

GAIA wijst er tot slot op dat ook verenigingen van dierenartsen achter het wetsvoorstel uit 2022 stonden dat een verbod beoogde, maar het net niet haalde. “Brusselse politici moeten nu eindelijk eens bewijzen dat ze het dierenwelzijn, de wetenschappelijke consensus en de wijsheid van niet minder dan 34 rechters van de hoogste gerechtshoven ernstig nemen en laten primeren boven plat electoraal opportunisme”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken