Startpagina Vleesvee

Blommerschothoeve verkoopt voor het eerst een stier via Nederlandse online veiling

De Blommerschothoeve in Malle staat al jaren bekend voor zijn uitstekende Blonde d’Aquitaine-runderen, zowel bij de opkopers van vleesvee als bij de volgers van de prijskampen. Het bedrijf neemt voor het eerst deel aan een Nederlandse onlineveiling van stamboekrunderen en de kans is groot dat ze met Tornado de veilingtopper in huis hebben.

Leestijd : 6 min

Het veebedrijf in Malle werd in de jaren 70 van vorige eeuw opgericht door Karel Mintjens en is vandaag de dag in handen van zijn zoon Carl Mintjens. “Als meubelmaker en aankoper van hout uit de Franse bossen kwam mijn vader in contact met het Franse runderras Blonde d’Aquitaine. In 1979 leverde een Franse kweker hem 10 topvaarzen en de topdekstier Sanglier. Hiermee verruilde hij zijn kleine hobby-veestapel – bestaande uit divers niet-stamboekvee – voor dit ras. Dat was het begin van de huidige professionele stamboekkwekerij”, vertelt Carl Mintjens.

Luc Lenaerts is al zowat 25 jaar aan de slag op het bedrijf en hij is net zo gepassioneerd door het ras als zijn werkgever. “Een van de redenen om te kiezen voor Blonde d’Aquitaine was dat deze runderen makkelijk en natuurlijk kalven, doorgaans zonder tussenkomst van de dierenarts of veehouder. Het is ook een mooi en authentiek ras dat goed gedijt in Vlaanderen en de runderen groeien makkelijk, zonder veel krachtvoer. Het is wel een ras waar je als veehouder wat tijd in moet steken. Er moet wat vertrouwen opgebouwd worden tussen mens en dier, maar eens dat er is, zijn er ook nauwelijks nog problemen”, stelt Luc.

Vijf eigen dekstieren

Met 350 dieren en gemiddeld 130 kalvingen per jaar is de boerderij van Carl Mintjens misschien net iets groter dan die van de gemiddelde vleesveehouder in Vlaanderen. “We houden altijd 5 eigen dekstieren aan. Twintig tot 25 van de stiertjes die hier geboren worden, worden verkocht voor de opfok. Die gaan naar andere Blonde-fokkers in Vlaanderen, Wallonië en Nederland.

De eigen dekstieren dekken de koeien op de natuurlijke manier. Dat levert voor ons voorlopig het beste resultaat op. De vaarzen worden op 20 maanden kunstmatig geïnsemineerd. Niet met gesekst sperma, maar we bekijken wel de mogelijkheden van gesekst sperma. Stierkalfjes zijn voorlopig net zo welkom als de andere”, gaat Luc verder.

Met de kunstmatige inseminatie van de vaarzen is het makkelijk om genoeg verschillende bloedlijnen in de stal te hebben, zodat er geen inteelt voorkomt. Van de 5 eigen dekstieren zijn er 4 die al langer op het bedrijf zijn. Een werd in 2023 aangekocht.

Koeien afmesten na derde kalf

De koeien hebben 3 kalfjes en daarna worden ze al afgemest. “Misschien zijn we daarmee een atypisch vleesveebedrijf, maar wij hebben altijd genoeg jongvee en de koeien krijgen na die tijd geen extra kilo’s meer bij. Enkel de koeien waarmee we naar de prijskampen gaan, worden aangehouden tot ze 10 jaar of ouder zijn.

Vroeger selecteerden we inzake genetica vooral op gewicht. Sinds enige tijd hebben we, onder invloed van de prijskampen, het accent verlegd naar de fijnheid, maar met behoud van het voor ons ideale gewicht. Als je al lang genoeg geselecteerd hebt op gewicht, dan lukt die combinatie wel”, zegt Luc. De aangekochte genetica komt vooral uit Frankrijk.

Kampioen Pastis

Naast de klassieke bedrijfsvoering vormen de veeprijskampen een belangrijk gegeven voor de Blommerschothoeve. “Vroeger hadden we hier voor de Blondes enkel de prijskamp van Libramont, maar de voorbije jaren zijn er ook wedstrijden op Agribex, Agriflanders, Agridagen… en er is sinds kort ook een veeprijskamp op de jaarmarkt van Bogaarden. Die wedstrijd werd ingericht door Blonde d’Aquitaine Vlaanderen en er waren wel 55 of 60 dieren aanwezig. Met Pastis hadden we daar op de vorige editie de kampioen onder de stieren en behaalden we medailles in de categorieën ‘koeien met kalf’ en ‘jonge vaarzen’. We hadden daar 6 rubriekwinnaars.”

Koeien die het goed doen op de veeprijskampen blijven tot wel 10 jaar op de Blommerschothoeve.
Koeien die het goed doen op de veeprijskampen blijven tot wel 10 jaar op de Blommerschothoeve. - Foto: FVDL

Luc Lenaerts en de ploeg van de Blommerschothoeve hopen dat de adviezen over IBR snel de goede richting uitgaan, zodat er nog dit jaar opnieuw veeprijskampen voor hun Blondes kunnen georganiseerd worden.

Luc spreekt met veel passie over de evolutie die het bedrijf van Carl Mintjens maakte in de prijskampen. “Ik vermoed dat we vandaag onze Belgische Blondes zonder blozen naast de Franse kunnen zetten in een prijskamp, maar dat heeft veel tijd en inspanningen gevergd. Op een Franse veeprijskamp maak je evenwel geen kans op een erelint met een rund met een Belgisch oormerk, maar los daarvan denk ik niet dat wij veel moeten onderdoen”, meent hij.

Ligboxen

Vanaf het voorjaar gaat een deel van de runderen naar weides in de omgeving. In de stallen kunnen de meeste runderen zich neervlijen op ligboxen, zoals bij melkkoeien. In de andere stallen, bijvoorbeeld voor de koeien met kalf, ligt er stro op de vloer. Onthoornen doen ze niet, tenzij één van de dieren per toeval een gebroken hoorn heeft. Ook zijn ze voorlopig geen voorstander van genetische hoornloze dieren, dit is volgens hen een stapje terugzetten in de fokkerij en er is niet of onvoldoende aanbod in goede hoornloze stieren dat op hun bedrijf past.

Luc Lenaerts en de ploeg van de Blommerschothoeve hopen dat er nog dit jaar opnieuw veeprijskampen voor hun Blondes kunnen georganiseerd worden.
Luc Lenaerts en de ploeg van de Blommerschothoeve hopen dat er nog dit jaar opnieuw veeprijskampen voor hun Blondes kunnen georganiseerd worden. - Foto: FVDL

De stieren en een deel van de vrouwelijke kalveren van 8 maanden worden gekocht door één slager. De andere koeien gaan rechtstreeks naar een grossist. Het slachten van de koeien gebeurt in Heist-op-den-Berg, de stieren worden geslacht in Hoogstraten. Zowel de koeien als de stieren worden geslacht op een streefgewicht van zowat 600 tot 650 kg karkas. “Momenteel zit de prijs voor onze Blondes dichter bij die van Belgisch witblauw dan vroeger. Er was lang een verschil van 1 euro per kg levend gewicht, maar nu is het minder”stelt Luc.

De betere prijzen voor het vlees van de Blondes zijn welkom, want ook de kosten voor stro en voeder zijn recent flink gestegen. De koeien van de Blommerschothoeve krijgen in de opfok vooral gras (20 kg) en maïs (12 kg) en een beetje stro (1 kg). Het menu van de stieren bestaat uit maïs (15 kg), pulp en gras (elk 3 kg), eiwitkernen (2 kg), tarwe (1 kg) en mineralen en een beetje stro. Bij het afmesten krijgen zowel de koeien als de stieren nog MKS en krachtvoer als extraatje. De droge koeien krijgen gras en maïs. Behalve de pulp, het stro en het krachtvoer komt alle voeder van de 130 ha eigen akkers en grasvelden.

Tornado op de veiling

Op 9 maart wordt stier Tornado aangeboden op een online veiling van de Stichting Centraal Opfok- en Teststation (COT). “Het initiatief voor de veiling komt uit Nederland. Vroeger had je daar een veiling met het vee op locatie. Door corona is die veiling een paar keer niet fysiek kunnen doorgaan en nu is er een online veiling waarbij voor het eerst ook een Vlaamse Blonde-stier wordt aangeboden. Het verschil met een fysieke veiling is dat het vee niet op de veilinglocatie is en dat de keuring en het wegen vooraf gebeuren, maar nog steeds door onafhankelijken, die niet verbonden zijn aan de eigenaar van de dieren.” Na telefonische afspraak met Luc kunnen geïnteresseerden wel naar Malle komen om Tornado vooraf al eens te zien.

Veel vraag naar Blonde-stieren

Alle dieren op deze stierenveiling zijn stamboekdieren en ze zijn vrij van ziektes. “Er is veel vraag naar stieren van het Blonde d’Aquitaine-ras. Onze Tornado werd ‘ingepunt’ (beoordeeld) als beste stier op deze veiling en we hopen dan ook dat hij de veilingtopper (duurste) wordt. Op eerdere, fysieke veilingen hadden we al 3 keer de veilingtopper. Met die traditie willen we graag opnieuw aanknopen.”

De veiling staat open voor iedereen, maar voor buitenlandse kopers zijn er wel enkele hindernissen, door de besmetting met blauwtong eind vorig jaar in ons land. Tornado kan volgens een recent overzicht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) probleemloos naar een Belgische of Nederlandse koper, maar bijvoorbeeld niet naar Frankrijk. Voor Luxemburg en Duitsland kan het enkel onder bepaalde voorwaarden.

De Vlaamse stier op de Nederlandse veiling is volgens Luc een echt prijsbeest. “Tornado is een heel rastypische stier van net geen 700 kg, met heel veel ontwikkeling. Het is een fijne stier, een echte fokstier. Hij is zowat 17 maanden oud en werd geboren uit Nadia, een heel rastypische Arlequin-koe met een mooie kop en een bijzondere fijnheid. De vader van Tornado is de KI-stier Magic, geboren op het bedrijf Gaec Blondilait. Magic stamt af van Cherif, Nadia van Jarrouse.“

“De prijs is uiteraard heel belangrijk op zo’n veiling, maar we zullen pas helemaal tevreden zijn als we zien dat er veel interesse en veel biedingen zijn voor Tornado. Als hij veilingtopper wordt, genereert dat mooie reclame en zo bouwen we ook verder aan de goede reputatie van de Blommerschothoeve”, besluit Luc Lenaerts.

Filip Van der Linden

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken