Startpagina Mechanisatie

Al 25 jaar afschuifwagens bij Fliegl

In 1998, 25 jaar terug dus, kwam Josef Fliegl senior op het idee om een horizontaal lossende transportwagen te bouwen, hiermee was de afschuifwagen geboren.

Leestijd : 1 min

Reden achter de ontwikkeling is dat klanten vroegen naar steeds grotere transportvoertuigen. De traditionele kipper kwam hierbij aan zijn grens qua inhoud en stabiliteit bij het lossen. Na de ontwikkeling van de afschuifwagen volgde het ontwerpen van verschillende aanbouwdelen. Denk hierbij aan een overlaadvijzel voor graan, een stalmestspreider, overlaadband voor gehakselde producten, voor bieten en voor aardappelen.

De 2-fasige schuiftechniek waarbij eerst de eerste helft van de schuifbodem naar achter gaat en daarna het kopschot wordt ondertussen bij Fliegl in ander toepassingen gebruikt. Hieronder vallen doseerinstallaties voor biogasinstallaties en in het grondverzet. Ook hier is is de afschuiftechniek verder ontwikkeld zowel als aanhangermogelijkheid als opbouwuitrusting als oplegger voor snelverkeer, al dan niet geïsoleerd voor het transport van asfalt. Alles samen zijn er nu maar liefst 52 verschillende modellen van de afschuifwagen ontwikkeld.

In die 25 jaar heeft Fliegl 25.000 stuks gebouwd en is de ontwikkeling van de Fliegl afschuifwagen door DLG erkend als een mijlpaal in de geschiedenis van landbouwtechniek.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken