Startpagina Veeteelt

Minder methaanuitstoot bij runderen via aangepast voeder

Vanaf 1 januari 2024 past elk BFA-lid ten minste één goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant enterische emissies toe op 10% van het geproduceerde rundveevoeder die bedoeld zijn voor Vlaamse klanten. Met dit collectief engagement neemt de diervoedersector het voortouw om de methaanuitstoot bij runderen te verminderen.

Leestijd : 2 min

In navolging van het Klimaatakkoord van Parijs, engageerde de Belgian Feed Association zich in 2019 om - samen met de overheid, onderzoekers en een 10-tal ketenpartners uit de Vlaamse landbouw, zuivel- en vleesindustrie - de methaanuitstoot bij runderen te verminderen met 26% tegen 2030 (ten opzichte van 2016). Dit engagement vertaalde zich in het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030, dat ondertekend werd door alle betrokken partijen.

De afgelopen jaren werd onder leiding van BFA sterk ingezet op het ontwikkelen van zogenaamde voedermaatregelen. Het rantsoen van Vlaamse runderen wordt zodanig aangepast dat het verteringsproces van de koe beïnvloed wordt, waardoor de koe minder methaan produceert. Het geven van geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad of het toevoegen van het additief 3-NOP via het krachtvoer reduceert bijvoorbeeld de methaanvorming bij lacterend melkvee. Intussen werden 11 voedermaatregelen goedgekeurd door het Wetenschappelijk Comité.

Collectieve inspanningen om methaanuitstoot te verminderen

Nu er verschillende voedermaatregelen beschikbaar zijn, besliste BFA samen met haar leden een collectief engagement aan te gaan: “Elk lid van BFA zal in 2024 ten minste 1 goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant enterische emissies toepassen op 10% van het geproduceerde rundveevoeder bestemd voor Vlaamse runderen”, legt Katrien D’hooghe, Managing Director van BFA, uit.

Focus op verdere verduurzaming diervoederproductie

Dergelijke voedermaatregelen verhogen echter de kostprijs van het voeder. Veehouders die een voedermaatregel toepassen, kunnen daarom beroep doen op een (gedeeltelijke) financiering van de overheid via een ecoregeling. “De Belgische diervoedersector neemt zo opnieuw het voortouw in het verder verduurzamen van de dierlijke productie”, vervolgt Katrien D’hooghe. BFA en haar leden werken immers continu aan de realisatie van de doelstellingen die opgenomen zijn in het BFA duurzaamheidscharter 2020 - 2030.

BFA

Lees ook in Veeteelt

Q-koorts bij Nederlandse melkschapen

Actueel Op een melkschapenbedrijf in Brakel (Nederland) is Q-koorts vastgesteld. De besmetting werd gevonden via de landelijke tankmelkmonitoring uitgevoerd door Royal GD. Het nationaal referentielaboratorium voor dierziekten Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, deel van Wageningen University & Research) heeft de diagnose inmiddels bevestigd.
Meer artikelen bekijken