Startpagina Agribex

‘Inspire & Connect’: laat je inspireren en kom elkaar terug ontmoeten op Agribex

Het waren 4 lange jaren na de laatste editie van Agribex in 2019, maar op woensdag 6 december zwaaien de deuren van Brussels Expo weer open voor 5 dagen beursplezier. Organisator Fedagrim en alle standhouders kijken er alvast naar uit om van deze 72ste editie een succes te maken.

Leestijd : 6 min

Agribex, het tweejaarlijkse salon voor landbouw, veeteelt, tuin en groene zones, is terug en wil een hoopvol signaal geven voor een sector die het niet onder de markt heeft. Dat wil beursorganisator Fedagrim doen onder het thema ‘Inspire & Connect’. De standhouders zullen immers de nodige inspiratie geven voor de toekomst van je bedrijf en deze beurs is dé grootste ontmoetingsplaats voor de hele sector.

Twee jaar langer wachten

Fedagrim, de federatie van toeleveranciers van machines, gebouwen, uitrustingen en aanverwante diensten voor de landbouw en voor de groenvoorzieningen, heeft 2 jaar langer op dit moment moeten wachten. Agribex werd immers in 2021 op de valreep geannuleerd, omdat het coronavirus weer sterker rondwaarde in ons land. “Het was toen een erg zware klap, zowel voor ons als beursorganisator als voor alle standhouders die klaarstonden om hun klanten en geïnteresseerden weer te ontmoeten na een lange periode met allerhande restricties”, herinnert beurscoördinator Alain Vander Cruys zich. “Maar Agribex is en blijft een vaste waarde op de beurskalender. Wij zijn dus blij dat de 72ste editie, die in 2021 gepland stond, nu dus zal plaatsvinden van 6 tot en met 10 december in Brussels Expo.”

Na 4 jaar wachten, kijken Ignace Lootvoet, secretaris van Brussel Lifestock Show, beursvoorzitter Tim Aerts en beurscoördinator Alain Vander Cruys (v.l.n.r.) uit naar Agribex.
Na 4 jaar wachten, kijken Ignace Lootvoet, secretaris van Brussel Lifestock Show, beursvoorzitter Tim Aerts en beurscoördinator Alain Vander Cruys (v.l.n.r.) uit naar Agribex. - Foto: AV

Fedagrim koos voor deze editie voor een nieuwe visual waarin een landbouwlandschap en groene zones in elkaar overvloeien. “Onze bezoekers zijn de beheerders van deze 2 landschappen en onze federatieleden en exposanten zijn de toeleveranciers van deze beheerders. Landbouw en groene zones gaan voor ons dus hand in hand.”

Landbouw en groene zones, hand in hand!
Landbouw en groene zones, hand in hand! - Foto: Agribex

Vijf beursdagen in 8 hallen

Zoals het gepland was in 2021 zal Agribex dit jaar een dag korter zijn dan in het verleden, met andere woorden: de beurs zal 5 dagen tellen in plaats van 6. De beurs begint op een woensdag, maar loopt nog steeds tot en met zondag. “Deze beurs blijft sterk gericht op een professioneel publiek, maar gebruikelijk zakken ook heel wat niet-professionelen graag af naar Brussels Expo om hier de sfeer van de sector op te snuiven.”

Kijken, keuren en vergelijken en... misschien ook een aankoop doen: dat is Agribex!
Kijken, keuren en vergelijken en... misschien ook een aankoop doen: dat is Agribex! - Foto: JV

De crisis in de veehouderij laat zich voelen in het aantal standhouders in deze sector. “Dat uit zich dus ook in het totale aantal exposanten”, gaat Vander Cruys verder. “We tellen deze keer ongeveer 280 standhouders. Samen nemen ze meer dan 50.000 m2 beursoppervlakte in, verdeeld over 8 expohallen en de Patio.”

Net als in het verleden wordt het merendeel hiervan ingenomen door standhouders uit de akkerbouwsector. In de hallen 4, 5, 6, 7 en 9 vind je dus de meeste tractormerken en mechanisatiefirma’s. Vermits hal 11 niet wordt gebruikt, kregen enkele standhouders elders een nieuwe stek. Raadpleeg zeker de exposantenlijst en het beursplan. Exposanten uit de veehouderij en de Brussels Livestock Show kun je vinden in hallen 1 en 3. In hal 1 worden op heel wat standen van de fokkerijorganisaties dieren tentoongesteld. En naast de wedstrijdpiste kun je terecht in #Welovelocal. Bij deze Belgische korteketenproducenten vind je de lekkerste lokale producten.

Alhoewel de veehouderij het vandaag moeilijk heeft, zal ook nu Agribex een echte  ontmoetingsplaats zijn voor de sector.
Alhoewel de veehouderij het vandaag moeilijk heeft, zal ook nu Agribex een echte ontmoetingsplaats zijn voor de sector. - Foto: JV

De standhouders uit de sector ‘tuin en groene zones’ bevinden zich in hal 8 en de Patio. Net als Landbouwleven – stand 5102 - staan de meeste (overheids)diensten en organisaties in hal 5.

Drie thema-eilanden

Agribex blijft een belangrijke ontmoetingsplaats voor de sector. “Deze beurs is en blijft een vakgebeuren met een belangrijke economische activiteit”, stelt Alain Vander Cruys. Omdat de evoluties in de sector erg snel gaan, wordt dan ook volop ingezet op innovatie. “We willen in de diverse vakdomeinen de nieuwste technieken en technologie tonen, maar ook nieuwe inzichten geven in bedrijfsmanagement. Dat gebeurt sowieso op de standen van de exposanten, maar we zetten bepaalde thema’s ook graag extra in de schijnwerpers.

Dat gebeurt, net als bij vorige edities, op specifieke thema-eilanden. Dit jaar werd werk gemaakt van 3 zo’n eilanden, namelijk Feed the Future, Smart Farming/Robotica (in hal 3) en de Workshop Live (hal 7).

Feed the Future: nieuwe energieën (stand 3203): Duurzame energie is vandaag niet meer weg te denken uit het maatschappelijke debat. De energiecrisis heeft ertoe geleid dat Europa zich moet heroriënteren om zich zo min mogelijk energie-afhankelijk te maken. De landbouw kan op dat vlak een deel van de oplossing bieden. Landbouw zit zowel op de aanbod- als vraagzijde. Wat de vraag betreft, is het duidelijk dat landbouwers hun bedrijven klimaat- en energieneutraal willen maken, via wind- en zonne-energie of biogascentrales. Daardoor kunnen landbouwbedrijven ook energieleverancier worden. Het teveel aan geproduceerde energie kan een afzetmarkt aanboren, namelijk omliggende bewoners die aansluiten op het energienet dat landbouwbedrijven ontwikkelen. Bovendien merken we dat energieproducenten op zoek gaan naar ruimte om energie duurzaam te produceren en vaak hopen ze dat te vinden in samenwerking met landbouwbedrijven. Daar is immers nog ruimte om zonnepanelen of windturbines te plaatsen of om stroom via biogascentrales op te wekken. Het is een win-winsituatie en kan een nieuw businessmodel worden voor landbouwbedrijven.

Op het thema-eiland wil men een forum aanbieden om partijen bij elkaar te brengen. Een tiental exposanten hebben zich hier ingeschreven om hun diensten voor te stellen.

Smart Farming/Robotica (stand 3401): Robots maken hun opgang in de sector van land- en tuinbouw. De ontwikkelingen volgen elkaar steeds korter op en het werkterrein van robots breidt ook gestaag uit. Werktuigendragers zijn al wat meer ingeburgerd en robots in precisielandbouw zijn ook al geen bijzondere nieuwigheid meer. Revolutionairder op dit moment zijn de zogenaamde ‘mecatronica’, machines die hun werking rechtstreeks aansturen via actuele waarnemingen op het veld. Ook artificiële intelligentie maakt zijn opgang en machinelearning is een element dat ook in de land- en tuinbouw meer en meer aan de orde is. Op thema-eiland worden de nieuwste technologieën getoond, maar is er ook ruimte voor debat (over wetgeving, verzekering, rendabiliteit...).

Het thema-eiland robotisering telt in totaal 10 firma’s die hun technologie voorstellen.

Workshop Live (stand 7015): Dit thema-eiland bouwt verder op de vorige edities. De sector heeft een acute nood aan deskundige werkkrachten en wil via deze weg jongeren of werkzoekenden kennis laten maken met een job in de uitrustingssector. Mecanicien in de uitrustingssector voor land- en tuinbouw is een knelpuntberoep. In hal 7 wordt een werkplaats nagebouwd waar studenten Landbouwmechanisatie van de Thomas More-hogeschool continu demonstraties geven van herstellingen en onderhoudsprogramma’s die ze uitvoeren op landbouwmachines. Diverse fabrikanten stellen hiervoor machines en tractoren ter beschikking. Nieuw deze keer is dat bezoekers ook een hydraulicawerkplaats en een motorenlabo in werking kunnen zien. Alles wordt live gefilmd en is te volgen op grote schermen. Actiris en VDAB zijn eveneens op de beurs aanwezig om werkzoekenden met interesse voor techniek een duwtje in de rug te geven en om hen te overtuigen om een kijkje te nemen op de workshop.

Professionele startdag

De eerste beursdag – dit jaar dus op 6 december – blijft de professionele dag, ook wel hospitality day genoemd. “De focus ligt dan op dialoog tussen exposanten en bezoekers, veelal loonwerkers, zonder begaan te zijn met praktische bekommernissen. De hospitality day heeft in het verleden zijn succes bewezen. We behielden daarom de gebruikelijke formule.” Op deze dag betaal je dan wel een duurder toegangsticket, maar je krijgt een ontvangst op maat met gratis parking, onthaal met koffie, gratis vestiaire en een lunch aangeboden.

Dames extra in de kijker

Wat ook herhaald wordt, is de Ladies’ Day. “We blijven ervan overtuigd dat vrouwen een belangrijke, en soms ondergewaardeerde, rol vervullen op het landbouwbedrijf of in de diverse toeleveringsbedrijven voor land- en tuinbouw. Daarom staat donderdag 7 december volledig in het teken van de vrouw.”

Exposanten zullen op deze beursdag allerlei extraatjes doen – op hun stand of met goodies – om dat te benadrukken. Agribex zal trouwens de exposant die uitblinkt in die vrouwvriendelijke activiteiten belonen met een Ladies’ Day -Award.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken