Startpagina Veeteelt

Zwervende wolf opgemerkt in Geel

Een zwervende wolf is woensdagochtend 22 november 2023 door Geel getrokken. Dat blijkt onder meer uit de vondst van een dood schaap met keelbeet in Geel-Winkelomheide, zo meldt Landschap vzw.

Leestijd : 1 min

Een veearts van het Instituut voor Natuur- en BosOnderzoek (INBO) ging ter plaatse om DNA-stalen te nemen op het kadaver.

De wolf werd woensdagochtend rond 8u30 ook door minstens 4 verschillende waarnemers gezien in Geel-Larum. Het dier is volgens Landschap vzw met grote zekerheid 2 keer het kanaal overgestoken, de tweede keer zeker zwemmend, wat hem bijna fataal is geworden. Twee vissers en een fietser zagen hoe het dier ruim 10 tot 15 minuten lang probeerde uit het kanaal te komen, op de zuidelijke oever, en hoe dat uiteindelijk pas lukte met een laatste krachtinspanning.

De wolf zal wellicht de volgende nachten zijn zwerftocht verder zetten. "Zwervende wolven zijn doorgaans tussen 8 maanden en 2 jaar oud; ze hebben kort daarvoor het ouderlijk territorium verlaten en zijn op zoek naar een geschikt leefgebied en een partner. Daarbij kunnen ze tochten van honderden tot zelfs duizenden kilometers door heel Europa ondernemen.

Met de passage van deze wolf is meteen het jaarlijks zwerfseizoen op gang getrapt", aldus Landschap vzw. Aan toevallige waarnemers wordt gevraagd om plaats en tijdstip meteen te melden aan Welkom Wolf via de gegevens op de website Welkomwolf.be: 0495/32.53.30, wolven@landschapvzw.be.

Houders van kleinvee krijgen de raad om hun dieren tijdelijk op te hokken.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken