Startpagina Veeteelt

Abt Abdij Averbode: Positief dat er een opening is naar rode bedrijven

Het is positief dat er een opening is gecreëerd voor de rode bedrijven. Dat zegt Marc Fierens, de abt van de Abdij van Averbode, in een reactie op het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering recent heeft afgesloten.

Leestijd : 1 min

Wat het akkoord concreet betekent voor de veeteeltactiviteiten van de Abdij, is nog niet duidelijk voor de abt.

Op 14 november 2023 bereikte de Vlaamse regering een nieuw akkoord over de stikstofproblematiek. De verplichte sluiting van de zogenaamde 'rode bedrijven' tegen 2030 verdwijnt onder meer. Zo hoeft ook het veebedrijf van de Abdij van Averbode niet te sluiten.

Wetteksten nodig

“Het is positief dat er een opening is gecreëerd voor de rode bedrijven”, zegt Fierens. “Het biedt kansen en ruimte om onze activiteiten verder te zetten. We zullen ons bedrijf nog steeds moeten aanpassen, maar hoe we dat concreet moeten doen, weten we nog niet. Om dat te beslissen, hebben we de wetteksten van het decreet nodig.”

Symbooldossier

De Abdij van Averbode werd een symbooldossier van de stikstofproblematiek, niet in het minst voor minister Gwendolyn Rutten, die burgemeester is van het nabijgelegen Aarschot. Rutten stelde bij de persconferentie over het nieuwe stikstofakkoord voor om “een ijsje te gaan eten in de Abdij”.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken