Startpagina Actueel

Fazanten en patrijzen worden nog steeds uitgezet

In het Waasland betrapte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kortgeleden een man op het kweken en uitzetten van 40 fazanten. Dat had tot gevolg dat het ANB in quasi de volledige wildbeheereenheid (WBE) in het Waasland tot eind augustus van volgend jaar een jachtverbod op kleinwild uitvaardigde.

Leestijd : 2 min

Volgens minister Zuhal Demir (N-VA) is het stilleggen van de jacht in de WBE bij het uitzetten van kleinwild sinds 2014 mogelijk op basis van het artikel 23 van het Jachtvoorwaardenbesluit. Het ANB kan beslissen om de jacht op een kleinwildsoort te sluiten in het volledige werkingsgebied van een bepaalde WBE. Dat is mogelijk indien wordt vastgesteld dat in het afgelopen jaar kleinwildsoorten werden uitgezet in de desbetreffende WBE of in het jachtterrein van de betrokken onafhankelijke jachtrechthouder.

In alle provincies

De Vlaamse minister voor Leefmilieu ging in de commissiebijeenkomst van 7 november in het Vlaams parlement terug naar 2009, toen het verbod op het uitzetten van jachtwild werd opgenomen in het jachtdecreet. De minister weet dat het ANB na al die jaren nog steeds meldingen krijgt van het uitzetten van tamme fazanten en patrijzen, uit alle provincies.

Recent genetisch onderzoek op patrijs in Vlaanderen toont volgens haar aan dat er effectief in alle provincies tamme patrijzen voorkomen. Het uitzetten van wild is een praktijk die nog steeds wordt toegepast.

Demir benadrukt dat het stilleggen van de jacht een maatregel is ten voordele van de bescherming van kleinwildsoorten. De maatregel staat in functie van het duurzaam faunabeheer, het beschermen van de natuurlijke populatie en het vermijden van de introductie van dierziekten. Dat risico blijft volgens de minister bestaan, los van het aantal mensen dat inbreuken begaat.

Duurzaam wildbeheer

Een WBE wordt volgens minister Demir opgericht met het oog op een duurzaam wildbeheer. De billijkheid en proportionaliteit daarvan werden al eerder onderzocht door de Raad van State in een arrest van 8 december 2022, toen de natuurinspectie dezelfde maatregel nam. De Raad van State heeft toen gezegd dat het billijk en proportioneel is.

“Ook al beweren u of anderen van niet”, reageerde minister Demir op tussenkomsten van commissieleden Leo Pieters (VB) en Inez De Coninck (N-VA.) Die eerste trok van leer tegen de maatregel waarbij voor het wangedrag van 1 individu de hele jachtsector in het Waasland gestraft wordt. Dat ontlokte minister Demir de bedenking dat het goed zou zijn moest de sector zelf diegenen die zich niet aan de regels houden uit hun rangen zetten.

Ter verduidelijking stipte zij nog aan dat er in WBE Waasland nog steeds mag gejaagd worden, maar gedurende een bepaalde periode niet meer op kleinwild.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken