Startpagina Actueel

Volgend jaar 5 keer meer Aziatische hoornaars

Er wordt verwacht dat de Aziatische hoornaar zich in de winter gedeisd zal houden. Toch blijft de aanwezigheid van deze invasieve exoot zorgen baren. Het aantal nesten wordt dit jaar op 10.000 geschat. Men vreest dat dit aantal volgend jaar zal vervijfvoudigen.

Leestijd : 3 min

In de herfst worden steeds meer secundaire nesten hoog in de bomen opgemerkt. Het vallen van de bladeren kan daar volgens volksvertegenwoordiger Arnout Coel (N-VA) mee te maken hebben. In de commissie Leefmilieu van 7 november wees hij erop dat een nest hoornaars tot 500 koninginnen kan voortbrengen. Gelukkig overleeft slechts een deel hiervan de winter. De verdelgers zijn nu al vaak overbevraagd, maar zij kijken de volgende lente bezorgd tegemoet. Men vreest een vervijfvoudiging van het aantal nesten dat dit jaar geteld werd.

Populatie te groot

De schade die de Aziatische hoornaar aanricht, bleek onlangs nog maar eens toen in Beringen nog een aantal bijenkasten werden getroffen.

Veel lokale besturen binden de strijd aan tegen deze vijand van de bijen, vaak in samenwerking met de plaatselijke imkers, het Vlaams Bijeninstituut en/of brandweerdiensten.

Voor de zomer werd er op administratief niveau een akkoord bereikt tussen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het departement Landbouw en Visserij over de bestrijding van de Aziatische hoornaar. De regeling zet in op coördinatie en samenwerking tussen de verschillende overheidsinstanties en wisselt volgens Coel een beetje noodgedwongen het geweer van schouder. De populatie is te groot geworden om ze nog volledig uit te roeien, dus is het nu de belangrijkste doelstellingen om overlast en schade te beperken.

Taakverdeling

De beheerregeling moest ook de taakverdeling tussen de beleidsdomeinen helder trekken. Voor de imkerij is Landbouw bevoegd en in het nieuwe Strategische Plan Bijenteelt is de Aziatische hoornaar als te bestrijden soort opgenomen.

Het ANB maakte voor 2023 een budget van 325.000 euro vrij voor onder meer bestrijding in natuurgebieden, voor de opleiding van verdelgers, voor het informeren van burgers over mogelijk steekgevaar en voor het bestaan van het meldpunt Vespa-Watch. Volgens Arnout Coel blijkt in de praktijk dat het beleid vaak als te versnipperd wordt ervaren. De aanpak is zeer verschillend naargelang de gemeente of provincie waarin men melding van nesten maakt.

Focus op overlast

Minister Demir (N-VA) bevestigt dat de aanpak vandaag op de overlast van de Aziatische hoornaar focust. In de praktijk zitten we dit jaar in een overgangsperiode, waarbij de nieuwe aanpak voor het eerst uitgerold wordt. In Oost- en West-Vlaanderen, waar de meeste nesten worden gevonden, staan de provincies nu al zelf in voor de bestrijding. In de overige provincies nemen gemeenten soms het initiatief. Het ANB houdt het overzicht van alle initiatieven van lokale besturen bij. Het plant gesprekken met de provincies om het seizoen te evalueren en om concrete maatregelen voor het komende seizoen te bespreken.

‘Spring trapping’

Minister Demir verzekert dat ze zich geëngageerd heeft om de nodige middelen ter beschikking te stellen van het ANB om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Ze voorziet een toelage voor beschermingspakken voor bestrijders, de aankoop van een aantal verdelgingslansen voor secundaire nesten en onderzoek naar de effecten van spring trapping. Dat is een methode waarmee men met voorjaarsvallen koninginnen van de Aziatische hoornaar uitschakelt.

De minister maakt zich sterk dat tegen de start van het volgende wespenseizoen de verschillende actoren op elkaar zijn afgestemd en dat de bestrijding adequaat en efficiënt kan verlopen.  

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Behandel tijdig tegen onkruid en slakken in bieten

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) bemerkt dat de voorbije weersomstandigheden hebben bijgedragen aan een snelle opkomst en ontwikkeling van de onkruiden in bietenvelden. Ze benadrukken dat onkruid behandeld moet worden van zodra het zichtbaar is.
Meer artikelen bekijken