Startpagina Wetgeving

Senaatscommissie zet eerste stap in het inschrijven van dierenrechten in de Grondwet

De Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden heeft unaniem ingestemd met het voorstel om de rechten van dieren als levende wezens in de Grondwet in te schrijven. Als ook de plenaire Senaat haar fiat geeft, dient ook de Kamer zich nog uit te spreken voor de ontbinding in april om de aanpassing daadwerkelijk in de Grondwet te hebben.

Leestijd : 2 min

Het voorstel voegt een lid toe aan artikel 7 bis van de Grondwet, dat bepaalt dat de Federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven naar de bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel.

Op basis van herziening

De commissie werkte op basis van een voorstel van herziening van de Grondwet dat Bert Anciaux (Vooruit) bij het begin van de legislatuur indiende. Uiteindelijk belandde het in maart van dit jaar op de agenda van de commissie, die tot juni een dozijn hoorzittingen hield. Op basis daarvan werd een nieuw voorstel uitgewerkt dat door Anciaux werd ingediend en meegetekend werd door leden van de socialistisch, groene en liberale familie. Dat kreeg vrijdag 6 oktober de unanieme steun van de commissie.

Dierenrechtenorganisatie GAIA spreekt in een reactie van een eerste belangrijke stap op weg naar de erkenning van dieren als levende wezens met gevoelens, die als zodanig een grondwettelijk statuut en grondwettelijke bescherming krijgen.

Een heel wetgevend proces

Maar het wetgevend proces is daarmee nog niet afgelopen. Eerst dient de plenaire Senaat zich nog over de tekst uit te spreken, en dan verhuist het voorstel naar de Kamer. Die kan op haar beurt nog beslissen om hoorzittingen te houden. Met de parlementsverkiezingen van juni in het verschiet, dreigt de timing krap te worden, want de Kamer wordt reeds in april ontbonden in aanloop naar de stembusslag van 9 juni.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken