Startpagina Veeteelt

Veel bezoekers op veeteeltbeurs Space in Frankrijk

De 37ste editie van de veeteeltvakbeurs Space in de Franse stad Rennes wist iets meer dan 90.000 bezoekers te lokken. Vooral het aandeel internationale bezoekers ging flink de hoogte in.

Leestijd : 2 min

Van de 90.771 bezoekers van deze driedaagse veeteeltbeurs kwamen er 12.125 niet uit Frankrijk. Dat is een kwart meer dan bij de editie van vorig jaar. De internationale bezoekers kwamen bovendien uit meer verschillende landen. België was opnieuw goed vertegenwoordigd bij de standhouders en bij de bezoekers.

De organisatoren van deze Franse vakbeurs zetten al langer hard in op de internationale uitstraling van hun evenement. Er hadden nog iets meer buitenlandse bezoekers kunnen zijn, maar steeds vaker gebeurt het dat internationale visums om naar Frankrijk af te reizen, worden ingehouden. Dat is voor de Space-organisatoren een zorgwekkende trend.

Grote bereidheid om te investeren

Het aanhoudende succes bij de Franse bezoekers is voor de organisatoren een hoopgevend teken. De productievolumes van rundvlees, melk, eieren, varkensvlees en gevogelte dalen in Frankrijk, maar tegelijk is er een grote bereidheid om te investeren bij de Franse landbouwers. Bretagne en de omliggende regio’s blijven de belangrijkste leverancier van melk en varkensvlees.

Space was een ideaal moment voor overleg tussen de landbouwketen en de politiek. De aanwezigheid van Marc Fesneau, de Franse minister van Landbouw en Voedselonafhankelijkheid, op de beurs in Rennes was een opsteker. Franse politici streven ernaar dat het land zichzelf kan voorzien van voedsel en kijken daardoor met lede ogen naar het gebrek aan starters en overnemers in de landbouwsector.

Energie stond opnieuw centraal

Naast de klassieke veeteeltthema’s, was energie – net als vorig jaar – een hot topic, zowel op de stands als in het randprogramma. Het volledige aanbod was aanwezig, van zonnepanelen en windmolens tot vergisters en installaties op biomassa. Zelfs waterstoftoepassingen werden getoond of besproken. Ook hier speelt onafhankelijkheid een belangrijke rol: veehouders die onafhankelijk willen zijn van de schommelingen op de energiemarkt, politici die onafhankelijk willen zijn van buitenlands gas en olie…

Een vakbeurs levert altijd een pak innovaties op die gedeeld worden met de wereld. Van de honderden standhouders op Space gingen er 40 naar huis met een award. De hoogste onderscheidingen waren onder meer voor een muursysteem voor varkensstallen, waarbij in het geïsoleerde muurpaneel leidingen zitten die de stal verwarmen, en 2 nieuwe manieren om mastitis in een vroeg stadium op te sporen.

Afspraak voor volgend jaar

Dit willen we ook nog vermelden: voor de prijskampen waren honderden runderen en schapen aanwezig. Die werden op de beurs gemolken en die melk werd door Space geschonken aan de voedselbanken. De volgende editie van Space wordt georganiseerd van dinsdag 17 tot donderdag 19 september 2024 in Rennes.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken