Startpagina Varkens

Draxler, een doorbraak van de nieuwe bloedlijn bij KI Vermeiren

KI Vermeiren scoort dit seizoen met Draxler. Voor het eerst schiet men met deze nieuwe bloedlijn de hoofdvogel af.

Leestijd : 3 min

Met de beren Dezlin, Bikky, Zinko en Zefke leverde fokker Luk Vermeiren uit Rijkevorsel de laatste 3 jaar meerdere seizoenswinnaars af uit een superieure groei-bloedlijn. Na meerdere dichte ereplaatsen, zien we met de beer Draxler in het huidige seizoen van het nakomelingenonderzoek een nieuwe, andere bloedlijn.

Stress-negatieve voorouders

Een vermeldenswaardig feit is dat zowel de vader, Vleteren-NP, als de moeder, Alida-NN, stress-negatief zijn. Deze laatste is zelfs homozygoot. Ze komt uit een worp waar ook nog 2 homozygote nestbroers – Azaar-NN en Alvaro-NN – het tot KI-beer schopten. Net als hun vader trouwens, de fameuze Uzaar-NN, die de eerste homozygoot stress-negatieve Optimal Prime werd van fokker Peter Relaes uit Sint-Gillis-Waas. Deze fokker pionierde jarenlang, als enige, met een stress-negatieve Piétrain-stapel in Vlaanderen. In de selectiemesterij vielen de nakomelingen van deze beren op door hun duurzame en uniforme groei, met een eerder gemiddelde voederconversie en matige karkaskwaliteit.

Robuuste vader

De vader van Draxler, Vleteren-NP, werd daarentegen per toeval als heterozygoot stress-negatieve beer ontdekt via het project waarin de genetische diversiteit werd nagegaan via genomics door KU Leuven. Deze beer, die het Optimal-predicaat behaalde, was destijds onmiddellijk een interessante beer voor fokkers die in die periode begonnen met stress-negatieve bloedlijnen. Ook hier zagen we bij de nakomelingen in de selectiemesterij uitstekende groeiprestaties. Deze waren iets vleestypischer en droger. Vleteren-NP draaide bovendien maar liefst 6 jaar mee op KI-centrum van Vansteenlandt, wat meteen ook zijn robuustheid in de verf zet.

Never change a winning team

Dat de prestaties van Draxler geen toeval zijn, bleek uit de prestaties van 4 volle broers uit voorgaande nesten. Luk Vermeiren was destijds meteen al overtuigd van de kwaliteit van de eerste worp uit de kruising van beer Vleteren-NP met zijn zeug Alida-NN. Zo maakte hij uiteindelijk 4 worpen met deze combinatie. Uit de eerste worp kwamen de beren Broos en Boemel, die beide ‘Optimal Prime’ werden, met respectievelijk een totaalindex van 146,5 en 147,3 punten. Vervolgens waren er Dion en Djef (128,4 en 123,6 punten) en nu Draxler als vijfde telg uit deze winnende combinatie, met 154 punten (zie tabel).

24-3408-FWS-web

Naast het feit dat alle 5 deze beren heterozygoot stress-negatief (NP) zijn, wordt hun waarde voor de zuivere Piétrain-fokkerij ook nog versterkt door hun uitstekende kraamstalindex, die bij allen boven de 129 punten ligt. Momenteel zijn het vooral de broers Boemel en Broos die volop ingezet worden in de stamboekfokkerij van de Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF). Draxler zal ongetwijfeld in hun voetsporen treden.

Volgende generatie in de pipeline

In het zog van de prestaties van deze 5 broers heeft Luk meerdere zussen, tantes en nichten uit deze Uzaar-Vleteren-lijn gecombineerd met zijn traditionele seizoenswinnaarslijn (zie hoger), om deze laatste zo, via de moederlijn, niet alleen stress-negatief (zie artikel) en robuuster te maken, maar vooral ook performanter in de kraamstal. Er zitten momenteel al 27 stress-negatieve belofteberen van deze combinatie op de centra van KI Vermeiren in Rijkevorsel en KI Vansteenlandt in Krombeke. Niet verwonderlijk zien we hier dan ook gemiddeld opmerkelijk hoge genomische afstammingsindexen (Levensgroei 153,6; Voederconversie 110,9 en Autofomindex 109,5 punten). Daarnaast stijgt de afstammingsindex voor de kraamstal (KSI) naar gemiddeld 128,2 punten.

Fokker/eigenaar van de beer Draxler, Luk Vermeiren, in het labo van zijn piekfijn uitgerust KI-centrum in Rijkevorsel.
Fokker/eigenaar van de beer Draxler, Luk Vermeiren, in het labo van zijn piekfijn uitgerust KI-centrum in Rijkevorsel. - Foto: VPF

Het wordt dan ook het komend jaar in spanning afwachten hoe de prestaties zullen zijn op basis van hun eigen nakomelingen in de selectiemesterij. Bovendien wordt bij de nakomelingen door de gestegen robuustheid een betere transportwaardigheid naar het slachthuis verwacht.

Jürgen Depuydt, VPF

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken