Startpagina Varkens

AVP breidt snel uit in de Balkan

De Afrikaanse varkenspest (AVP) breidt zich snel uit in de Balkan. Dat meldt de site Nieuwe Oogst op basis van het Friedrich Loeffler Institut (FLI). In juli steeg het aantal besmettingen in Bosnië-Herzegovina en Kroatië met meer dan 400.

Leestijd : 2 min

De laatste uitbraak in de varkenshouderij in België dateert van 1985. In 2018 werd in ons land het AVP-virus vastgesteld bij wilde zwijnen. Sinds eind 2020 hebben alle Belgische varkens de AVP-vrije status.

Eerst in Servië

In Servië werden begin 2020 de eerste uitbraken van de varkenspest vastgesteld bij wilde zwijnen. Daarna verspreidde de ziekte zich. In juni kwamen de eerste AVP-meldingen uit Bosnië-Herzegovina en Kroatië, aan de grens met Servië. Volgens het FLI waren er in juli in Bosnië-Herzegovina 212 uitbraken bij gehouden varkens en in Kroatië 199. In die landen worden vooral kleine bedrijven met minder dan 150 dieren getroffen. In Bosnië-Herzegovina werd ook 1 groot bedrijf met 1.200 dieren besmet. Na de eerste gevallen zijn er ook besmettingen in het noorden van Bosnië-Herzegovina op de grens met Kroatië, bijna 100 km verderop.

Het FLI vermoedt dat de AVP zich in de Balkan eerst via wilde zwijnen heeft verspreid voordat het ontdekt is bij gehouden varkens. De snelle stijging van het aantal uitbraken komt waarschijnlijk omdat er scherper op wordt gelet en omdat er in de zomer meer uitbraken zijn.

Het zomereffect is waarschijnlijk de reden dat de AVP ook in Servië en Roemenië blijft huishouden. Roemenië telde in juli 193 uitbraken en Servië 75. Het FLI verwacht dat er in Servië nog meer uitbraken zullen volgen. Cijfers van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah) bevestigen dit. Er zijn de afgelopen weken 342 uitbraken gemeld in Servië.

Nieuwe Oogst/FVDL

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken