Startpagina Veeteelt

Budget voor én controles op dierenwelzijn breiden uit

Dierenwelzijn Vlaanderen werft nog eens 8 voltijdse werkkrachten extra aan. Het gaat al om de zoveelste versterking: sinds Dierenwelzijn overgeheveld werd naar Vlaanderen werd het personeelsbestand al meer dan verdriedubbeld en het budget werd zelfs verachtvoudigd.

Leestijd : 2 min

De extra krachten zijn nodig omdat Dierenwelzijn steeds verder wordt uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid met kordaat beleid – met de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn als meest recente voorbeeld. “Met deze nieuwe reeks aanwervingen verhogen we de slagkracht van Dierenwelzijn Vlaanderen én de pakkans voor dierenbeulen”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Globaal gezien is het personeelsbestand van de Vlaamse Overheid de voorbije jaren afgeslankt, maar Dierenwelzijn is alleen maar uitgebreid: dat is een duidelijke beleidskeuze.”

Verwaarloosde restbevoegdheid

Dierenwelzijn was een verwaarloosde restbevoegdheid toen het nog een federale materie was. De slagkracht van de bevoegde dienst was beperkt. Bij de overdracht van de bevoegdheid in 2014 startte Vlaanderen met amper 19 voltijdse krachten. Onder impuls van minister Ben Weyts won Dierenwelzijn echter al snel aan zichtbaarheid en geloofwaardigheid. Vlamingen vonden sneller de weg naar de dienst Dierenwelzijn: het aantal meldingen over potentieel dierenleed steeg op enkele jaren van ongeveer 2.000 op jaarbasis naar meer dan 6.000. Ook het aantal controles steeg van ongeveer 2.000 naar zelfs bijna 7.000 controles vorig jaar. Dierenwelzijn Vlaanderen kreeg daarvoor meer middelen en meer mensen. Sinds de regionalisering is het budget al verachtvoudigd. En ook het aantal medewerkers steeg van 19 naar 53 voltijdse krachten.

Dierenwelzijn Vlaanderen schrijft nu nog eens 8 extra vacatures uit. Het aantal medewerkers zal dus stijgen naar 61 voltijdse krachten – meer dan driemaal wat het was toen de bevoegdheid nog federaal was. En dat is dan nog buiten de ongeveer 50 controleurs gerekend die enkel en alleen in de slachthuizen toezien op dierenwelzijn – iets wat vroeger niet eens bestond. De 8 extra werkkrachten voor Dierenwelzijn Vlaanderen zijn nodig omdat het beleid alleen maar ambitieuzer wordt: de gloednieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn brengt de regelgeving bijvoorbeeld naar een nog hoger niveau. Daarom zoekt Dierenwelzijn Vlaanderen nu naar 2 extra inspecteur-dierenartsen, 2 extra controleurs, 2 extra beleidsmedewerkers en 2 extra administratieve ondersteuners.

Voortouw

“Vlaanderen neemt het voortouw inzake dierenwelzijn”, zegt Dierenminister Weyts. “Het blijft daarbij ook niet bij woorden: we maken er ook de nodige middelen én mensen voor vrij. Vroeger was deze bevoegdheid geen politieke prioriteit, maar de Vlaamse samenleving is hier veel gevoeliger voor geworden – en dat wordt ook weerspiegelt in het Vlaamse beleid. We willen vermijdbaar dierenleed maximaal vermijden.”

Kabinet Weyts

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken