Startpagina Veeteelt

Rechtszaak tegen Vlaamse overheid om uitsterven wilde hamster te vermijden

Vogelbescherming Vlaanderen en milieuvereniging Dryade starten een rechtszaak tegen de Vlaamse overheid om de wilde hamster te behoeden van uitsterving. Na veelvuldig de alarmbel te hebben geluid bij de beleidsmakers blijven de inspanningen systematisch ontoereikend, stellen de organisaties.

Leestijd : 2 min

De wilde hamster is een beschermde diersoort die van het strengste soortenbeschermingsregime zou moeten genieten, vinden Vogelbescherming Vlaanderen en Dryade. De hamster is opgenomen in bijlage IV van de EU-Habitatrichtlijn en valt als beschermde soort onder het Vlaamse Soortenbesluit. Desondanks blijft de Vlaamse overheid ernstig in gebreke om de hamster te beschermen, klinkt het.

Aan het begin van de 20ste eeuw was de hamster nog vrij algemeen aanwezig in Vlaanderen. Vandaag is de hamster zo goed als uitgestorven. Enkel in het Limburgse Widooie wordt er nog één zeer kleine populatie in stand gehouden. De reden voor die achteruitgang is de degradatie van de habitat door steeds intensiever wordende landbouw en monotone teelten die elkaar snel opvolgen, aldus de verenigingen. Die waarschuwen dat het leefgebied zo versnipperd is dat de soort volledig dreigt te verdwijnen in Vlaanderen.

Het eerste soortenbeschermingsprogramma voor de hamster moest redding brengen maar is daar niet in geslaagd. De aanpak van dit SBP was onvoldoende ambitieus en te vrijblijvend. Het eerste soortenbeschermingsprogramma liep af in 2020, maar werd al 2 keer verlengd.

“Hoewel het al geruime tijd duidelijk is dat het tweede soortenbeschermingsprogramma niet in werking zou treden voor het oogstseizoen in 2023, heeft de Vlaamse overheid nauwelijks noodmaatregelen genomen. Daardoor is de kans reëel dat ook de laatste resterende hamsterpopulatie in Widooie zal verdwijnen nog voor het tweede soortenbeschermingsprogramma van start gaat”, aldus de verenigingen. “Daarom vragen wij de Vlaamse overheid - noodgedwongen via de rechtbank - om eindelijk ernstig werk te maken van voldoende grote kerngebieden met een planmatig en volgehouden hamstervriendelijk beheer”, klinkt het nog.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken