Startpagina Varkens

Mogelijk stoppen vele Duitse zeugenhouders in 2026 door strengere welzijnseisen

In Duitsland is vanaf februari 2029 groepshuisvesting verplicht in de dekstal. Volgens een (beperkte) bevraging van het vakblad Top Agrar wil het merendeel van de zeugenhouders hun stal niet meer verbouwen. Ze moeten dan stoppen in 2026.

Leestijd : 2 min

Vanaf 9 februari 2026 verstrengen de welzijnseisen in de Duitse varkenshouderij. Volgens de Dierenwelzijnsverordening Veehouderij moeten de zeugen in de dekstal vanaf dan ook in groepen gehouden worden. Voor dekstallen die vóór 9 februari 2021 zijn goedgekeurd of in gebruik zijn genomen, geldt een overgangsperiode tot 9 februari 2029.

Wie echter ook na die datum zeugen wil blijven houden, moet uiterlijk op 9 februari 2024 een bedrijfs- en verbouwingsconcept kunnen voorleggen. En de bouwaanvraag moet uiterlijk op 9 februari 2026 zijn ingediend.

48% van de zeugenhouders wil niet (meer) verbouwen

Het Duitse vaktijdschrift Top Agrar deed in dat kader een online-enquëte over de verbouwplannen van de zeugenhouders voor hun dekstal. Alhoewel het slechte over een beperkte peiling gaat, vindt het vakblad de resultaten alarmerend.

Bijna de helft (48%) van de 525 deelnemers gaven aan om tegen uiterlijk 9 februari 2026 uit de zeugenhouderij te stappen. Zij willen hun stallen niet meer aanpassen. Slechts 8% van de deelnemers aan de enquête bevestigde dat ze de dekstal al hebben aangepast. 19% plant momenteel de verbouwing of heeft het concept al ingediend. En minstens een kwart van de deelnemers gaf toe dat ze nog niet met deze problematiek bezig zijn.

Resultaten van de bevraging bij Duitse zeugenhouders over de verbouwplannen van de dekstal.
Resultaten van de bevraging bij Duitse zeugenhouders over de verbouwplannen van de dekstal. - Bron: Top Agrar

Signaal voor de politiek

Het resultaat van de enquête is volgens de opdrachtgevers zeker niet representatief, maar het zou desondanks toch een duidelijk waarschuwingssignaal moeten zijn voor de politici. De drastische veranderingen in de varkenshouderij is al in volle gang en zal alleen maar versnellen.

De situatie is herkenbaar. Ook de Duitse deelnemers aan dit onderzoek ervaren de politieke beslissingen steeds meer als pesterij en bekritiseren het gebrek aan juridische en financiële zekerheid met betrekking tot de vereiste verbouwingsmaatregelen.

AV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken