Startpagina Wetgeving

Seizoensarbeiders moeten verblijfstoelating niet langer na 3 maand vernieuwen

Seizoensarbeiders uit EU-landen moeten hun verblijfstoelating niet langer vernieuwen na 3 maanden tewerkstelling op Belgische boerderijen. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) beslist.

Leestijd : 2 min

Het is een maatregel die de rechtszekerheid voor landbouwers verbetert en de administratieve last voor lokale besturen verlicht. De zowat 50.000 seizoenarbeiders die in ons land werken moeten bij de gemeente een tijdelijk document aanvragen, bijlage 3ter, waarmee ze maximaal 3 maanden in ons land mogen verblijven.

Administratieve hindernis weggeruimd

De federale overheid besliste eerder om de werkmannen en -vrouwen, vaak uit Oost-Europa, tot 100 dagen seizoensarbeid te laten doen, omdat de vraag naar seizoensarbeid hoog is. Een langere periode dus, waardoor de seizoensarbeider een nieuw formulier moest gaan invullen bij de gemeente. De Moor vereenvoudigt daarom die procedure. Gemeentes zullen voortaan bijlages 3ter afleveren aan seizoenarbeiders die gelijklopen met de duur van hun zogenaamde 'plukkaart'.

“Dit is inderdaad een administratieve hindernis die uit de weg geruimd wordt”, zegt voorzitter Lode Ceysens van de Boerenbond. “Dit is erg belangrijk voor onze fruitteeltsector en onze groentensector. Jaarlijks komen 65.000 mensen onze producten plukken wanneer die rijp zijn. Ruim 50.000 komen uit een ander EU-land dan België. Vandaag moeten die een verlening van hun verblijf aanvragen. Dat is uit de weg geruimd. Ze moeten een eenmalige melding doen die geldt voor de duur van de aanvraag. Dat betekent minder administratieve rompslomp.”

Niet onlogisch

De beslissing is niet onlogisch, gezien de grote vraag naar seizoensarbeid, zegt Ceysens bij een bezoek aan een perenboer in het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas. “Dit bedrijf is op dit moment een oase van rust. Als je over 6 weken terugkomt is het hier een drukte vanjewelste en zijn hier meer dan 80 seizoensarbeiders het fruit aan het plukken.”

Naast klassieke seizoensarbeid door Oost-Europeanen lopen vandaag ook projecten om Oekraïense vluchtelingen in te schakelen in de fruitteelt.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken