Startpagina Varkens

Twee Vietnamese vaccins tegen Afrikaanse varkenspest met succes getest

Na eerdere positieve resultaten zijn de Vietnamese bedrijven Avac en Dabaco optimistisch over het snel ter beschikking kunnen stellen van hun vaccins tegen de Afrikaanse varkenspest. In 2022 kende een ander Vietnamees vaccin een valse start nadat veel gevaccineerde varkens stierven.

Leestijd : 2 min

Vakblad Pig Progress meldde vorige maand dat testen de veiligheid en werking aangetoond hebben van het vaccin tegen de varkenspest van Avac.

Het Avac-vaccin werd eind 2022 getest op de Filipijnen bij meer dan 270.000 varkens van 226 varkenshouders. Vier weken na het vaccineren waren alle varkens in goede gezondheid, met volgens Pig Progress een imuunreactie van 94,85%.

Vier maanden bescherming

Volgens Nguyen Van Diep, de algemeen directeur van Avac, zou de bescherming 4 maanden bedragen. Hij raadt zijn vaccin aan voor varkens van 8 tot 10 weken oud, maar niet voor productiedieren (gelten, zeugen, beren).

Rolando Tambago, voorzitter van de Filipijnse federatie van varkenshouders, hoopt dat zijn regering het vaccin zal aankopen nu de testen geslaagd zijn, zodat varkenshouders op de Filipijnen nog dit jaar over het vaccin kunnen beschikken.

Tweede vaccin

Intussen heeft ook Dabaco, een ander Vietnamees bedrijf, laten verstaan te willen beginnen met de massaproductie van zijn vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest, zodat de verkoop zou kunnen starten in het laatste trimester van dit jaar.

Na tegenslag bij de eerste testen met dit gevriesdroogde vaccin waren de resultaten van de tweede testronde veel beter. Het beschermingsniveau zou volgens Nguyen Nhu So 100% bedragen.

Vietnam had in juni van 2022 een eerste vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest (van Navetco) toegelaten, maar tientallen gevaccineerde varkens zijn gestorven.

FVDL

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken