Startpagina Vleesvee

31ste Intergemeentelijke veeprijskamp in Tielt werd een succesvolle dag voor de familie Ally

Op zondag 4 juni waren er 56 dieren van 6 verschillende fokkers ingeschreven om de ring te betreden. Voor de familie Ally uit Tielt werd het een onvergetelijke dag, want ze wonnen 5 van de 9 reeksen en behaalden een dubbelslag door zowel het kampioenschap bij de stieren als bij de vaarzen te winnen.

Leestijd : 5 min

Ook de familie David kon terugblikken op een geslaagde dag, want hun koe Nathalia werd voor de derde keer op rij kampioen. Bovendien behaalden ze een eerste plaats bij de stieren. Daarnaast waren er nog 2 mooie reeksoverwinningen voor de familie De Fauw.

De 3 juryleden waren Stijn Vereecke, Michiel Gilleman en Bruno Vanhaelemeesch.

Vaarskalveren

In de eerste reeks vaarzen onder de 7 maanden behaalde Topje van de Pannemeers (Domino) van Filip Ally, met als begeleider zoon Victor, overtuigend de eerste plaats. Topje was veruit de jongste van de reeks, maar liet veel fijn vlees en soort over heel het karkas zien. De goed ontwikkelde 1088 van het Caloenhof (Cachemire) heeft een mooie achterhand en behaalde een verdienstelijke tweede plaats. De derde plaats was voor de fel ontwikkelde Sophia van de Pannemeers (Donnay) van Filip Ally, die een goede voorhand en rugbespiering toonde.

Vaarzen

In de eerste reeks vaarzen ouder dan 8 maanden behaalde Sien van de Pannemeers (Kalimero) een mooie 1ste plaats voor Filip Ally. Sien liet veel breedte in de voorhand en rug zien. De tweede plaats was hier eveneens voor de familie Ally, met Samantha van de Pannemeers (Litige), een dier met fijnheid en type. De derde plaats was voor Sybella van het Caloenhof (Vagabond) van Kristof de Fauw uit Tielt. Ze was de grootste en zwaarste van het koptrio, met toch type en een hele mooie achterhand.

In de volgende reeks vaarzen was de overwinning voor de vaars Shasta van het Caloenhof (Attribut) van Kristof De Fauw, die veel breedte en correctheid over heel de lijn toonde. Tweede werd hier Silke van de Pannemeers (Fly), die ook veel bespiering liet zien en derde werd de grote en correct gebouwde Syona van het Caloenhof (Kouros), eveneens van de Familie De Fauw.

In reeks 4 bij de vaarzen werd het een heel mooi duel. Roxette van de Pannemeers (Cupidon) en Rita van het Caloenhof (Courtois) waren 2 verschillende types. Na een rondje extra stappen tegen elkaar besliste de jury dat Roxette toch haar eerste plaats mocht behouden. Roxette liet meer fijnheid, type en klasse in de achterhand zien, maar ook Rita toonde breedte en stapte vlotter de ring in dan haar concurrente. Verder was er ook nog een mooie derde plaats voor de familie Ally, met Rozanne van de Pannemeers (Starter).

Het kampioenschap later op de dag was ook voor Roxette. Vorig jaar won ze al de provinciale titel bij de jongste vaarzen in Wulpen en daarnaast behaalde ze ook een zeer mooie tweede plaats op Agriflanders deze winter.

Roxette van de Pannemeers (Cupidon), kampioene vaarzen van Filip Ally uit Tielt.
Roxette van de Pannemeers (Cupidon), kampioene vaarzen van Filip Ally uit Tielt. - Foto: Olivia Germeau

Stieren

In de allerjongste reeks won Spirit van Willecomme (Brillant) van Luc David uit Tielt, die veel fijnheid, elegantie en type in de achterhand liet zien. De tweede plaats was voor Strulka van het Caloenhof (Bienvu) van Kristof De Fauw, die ook veel bespiering in de achterhand toonde. Derde werd hier Sherborn van het Caloenhof, een Leandro-zoon van Kristof De Fauw.

De tweede reeks stieren was van heel hoge kwaliteit. De overwinning was hier voor de beste stier van de dag, Spinoza van de Pannemeers (Noir Desir), van Filip Ally. Spinoza liet veel breedte en klasse over heel de lijn zien, met toch veel gewicht. De eveneens breed gebouwde stalgenoot Steve van de Pannemeers (Courtois) kon niet op tegen de extra finesse van Spinoza. Een zeer verdienstelijke derde plaats was er voor Stephen van het Caloenhof (Marlo).

De laatste reeks stieren werd een heel spannend duel, dit keer tussen de familie Luc David en Kristof De Fauw. Sorbet van Willecomme (Vison) stond lang op één, maar na een extra rondje stappen en lang twijfelen door de jury, was de eerste plaats toch voor Stepka van het Caloenhof (Vagabond), tot grote vreugde van Kristof De Fauw en zijn zonen. Stepka liet veel ontwikkeling, lengte en type zien. De derde plaats was voor Stepka’s volle broer Silvain van het Caloenhof (Vagabond). De jury was heel lovend over de kwaliteit van het koptrio.

In het kampioenschap tussen de 3 reekswinnaars was de overwinning voor de meest complete stier van de dag, Spinoza van de Pannemeers (Noir Desir) van Filip Allly. Zijn kwaliteiten heeft hij van geen vreemden, want hij gaat terug op de bekende koeien Lacoste en Flora van de Pannemeers. In vergelijking met andere prijskampen was de kwaliteit van de stieren hier van hoog niveau.

Koeien

In de eerste rubriek koeien was er een vlotte overwinning voor de Agriflanders-kampioene Passionata van de Pannemeers van Filip Ally. Ze stond er opnieuw mooi bij en liet veel breedte, staartinplanting en belijning in de achterhand zien. Tweede hier werd de fel ontwikkelde Lennie-dochter Philanta van het Caloenhof (Lennie) van de familie De Fauw. De derde plaats was voor het veruit jongste dier van de reeks, Rani van de Pannemeers (Dauphin), die heel veel type in het bot en achterhand toonde.

De laatste reeks koeien werd overtuigend gewonnen door de familie Luc David, met Nathalia van Willecomme (Attribut) voor Niesje van de Vogelzang (Artdeco) van Dervu BVBA uit Meulebeke. Nathalia was heel compleet gebouwd, liet veel finesse zien in de bespiering en dit met een gewicht van 1.050 kg. Niesje was enorm breed, toonde veel lengte en zware vleeskwartieren en woog 1.090 kg. Derde werd Oceane van de Pannemeers (Jet-set), een dier met heel veel type en soort, maar iets minder power in vergelijking met de eerste 2 dieren. Oceane is de moeder van Roxette, die kampioene werd bij de vaarzen. Verder was er nog een verdienstelijke vierde plaats in deze reeks voor Norma (Zougar) van nieuwkomer Marnix Debouvere uit Pittem.

Het kampioenschap bij de koeien werd een mooie strijd van een heel hoog niveau tussen de 2 bekendste dieren van de prijskamp. Uiteindelijk gaf de betere rugbespiering de doorslag van Nathalia tegenover Passionata. Zo behaalde Nathalia voor Luc David haar derde opeenvolgende titel op een rij in Tielt. Ze werd eerder al kampioene bij de vaarzen en behaalde ook vorig jaar de titel bij de koeien.

Nathalia van Willecomme (Attribut), kampioene koeien van Luc David uit Tielt
Nathalia van Willecomme (Attribut), kampioene koeien van Luc David uit Tielt - Foto: Olivia Germeau

Ondanks de afwezigheid van de familie Cocquyt door het nog drukke voorjaar, werd het een prijskamp van een hoog niveau en dit zeker bij de stieren en koeien. Met veel bezoekers en een stralende zon blikken de organisatoren terug op een heel geslaagde dag.

Kristof David

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken