Startpagina Varkens

Beer in de kijker: Denzel van de Sluizenweg is op alle fronten performant

In het meest recente testseizoen (2022.6) trok de beer Denzel van de Sluizenweg de aandacht. Deze beer, gefokt door Marc & Arnould Peters uit Millen en eigendom van KI Clincke uit Ruiselede, voldeed aan de criteria om in de schijnwerpers te worden gezet in dit artikel.

Leestijd : 3 min

Denzel van de Sluizenweg scoorde met uitstekende fokwaarden in alle opzichten.

De nakomelingen van Denzel groeiden niet alleen snel in de selectiemesterij (fokwaarde levensgroei = 127 punten, zie tabel), maar ook uniform. Ze behaalden bovendien zeer goede scores op de Autofom, die de karkaskwaliteit meet (SLKW = 140 punten). Een goede groei, met uitstekende karkaskwaliteit, resulteerde dan ook niet onverwacht in een uitstekende fokwaarde voor voederconversie (VC = 147 punten). Ook op het gebied van bigvitaliteit en geboorteafwijkingen presteerde hij bovengemiddeld, wat resulteerde in een KSI-index van 122,1 punten. Bovendien is Denzel qua uiterlijk en vlotheid een prachtig exemplaar en daarmee de complete allround eindbeer.

24-3400-FWS-web

Kwaliteit behouden en groei bijtrekken via Zinko

De vader van Denzel, de beer Zinko, afkomstig van fokker/KI Luk Vermeiren uit Rijkevorsel, werd ruim 3 jaar geleden ook seizoenswinnaar met een opvallend goede fokwaarde voor levensgroei. Deze beer etaleerde bovendien een vleestypisch exterieur met een goede lengte. Daardoor trok hij de aandacht van gerenommeerde fokkers, die de groeiprestaties van de Vermeiren-beren niet onopgemerkt lieten. Ze introduceerden dit bloed via Zinko in hun Piétrain-fokkerij. Hun eigen beren werden in die periode immers stilaan van het Optimal Prime-segment in het Premium-segment geduwd, door de iets tragere vooruitgang qua groei. Gedurende de korte periode dat Zinko nog productief was op het KI-centrum, werden er door deze fokkers een 7-tal beloftevolle zonen gefokt, die toevallig of niet allemaal naar KI Clincke in Ruiselede gingen.

In het vorige testseizoen 2022.5 stonden de eerste 4 zonen van Zinko, gefokt door Eduard Van Esch uit Tienen en in eigendom van KI Clincke, al in de schijnwerpers. Door hun uitstekende fokwaarden kregen de beren Dinko, Django en Diablos ter Ganzendries het predicaat Optimal Prime (OPS), en Donkey het predicaat Optimal. KI Clincke kijkt dan ook uit naar de prestaties van de volgende 2 zonen in het nakomelingenonderzoek, namelijk Djaxx van de Sluizenweg (fokkers Marc & Arnould Peters uit Millen) en Djino van het Loonderhof (fokker Stijn Coenen uit Grootloon). Ondertussen zijn Diablos en Donkey al ingezet in de Piétrain-fokkerij, en kunnen we nu al spreken van een vaderlijn.

Mooi visitekaartje

Met de introductie van de Zinko-lijn sluit KI Clincke aan bij de ontwikkelingen op het gebied van groei binnen VPF, maar met behoud van de ‘Belgische’ karkaskwaliteit en conformatie die altijd al het visitekaartje waren van de berenstapel van dit KI-centrum.

Het team van KI Clincke in Ruiselede, v.l.n.r. Paul Clincke (stichter), Wim Van Hoecke (commercieel verantwoordelijke), Bart Clincke en zijn echtgenote Veerle Depreitere (zaakvoerders).
Het team van KI Clincke in Ruiselede, v.l.n.r. Paul Clincke (stichter), Wim Van Hoecke (commercieel verantwoordelijke), Bart Clincke en zijn echtgenote Veerle Depreitere (zaakvoerders). - Foto: KI Clincke

Denken we bijvoorbeeld aan de stamvaders van het huidige Piétrain-ras, zoals Indiaan, Little Joe, Ronse en recentelijk nog Gouden Piétrain-winnaars Urtoffel en Vladimir, die de revue zijn gepasseerd in Ruiselede. De indrukwekkende prestaties van laatstgenoemde (Vladimir van het Loonderhof) zijn eerder al toegelicht in Landbouwleven (bekijk dit artikel hier), naar aanleiding van zijn vaderschap bij de laatste seizoenswinnaar van KI Clincke: Benny van het Loonderhof. Het wordt dan ook uitkijken of één van de huidige Zinko-zonen tot deze eregalerij kan toetreden. In ieder geval heeft Denzel alle potentie om dit huzarenstukje te verwezenlijken.

Daarnaast is het interessant om te vermelden dat Dora, de nestzus van Denzel, op het fokbedrijf van Marc & Arnould Peters de grootste fokzeug van de stal is. Als jonge zeug heeft ze een indrukwekkend record neergezet in de bedrijfsprestatietoets bij VPF, met een levensgroei van 797 g/dag. Ondertussen zitten ook al 3 dochters van haar in de zuivere Piétrain-fokkerij.

Jürgen Depuydt (VPF)

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken