Startpagina Varkens

Beperk hittestress bij varkens met gepaste maatregelen

Momenteel lopen de buitentemperaturen erg op. Dit heeft onder meer ongewenste effecten op de varkens in de stal. Je kunt hittestress vermijden door enkele maatregelen te nemen.

Leestijd : 2 min

Varkens zijn erg gevoelig voor hittestress, omdat ze zeer weinig zweten, een beperkte long- en hartreserve hebben en omdat moderne varkensstallen weinig uitgerust zijn met koudere oppervlakken die verkoeling brengen. Naast de dierenwelzijns- en gezondheidsproblemen, leidt hittestress tot zeer grote economische verliezen omwille van stress, productieverliezen en sterfte.

Bij de zeugen ziet men meer sterfte, een verminderde melkgift en meer onrust, waardoor ook de biggensterfte toeneemt. Ook het aantal terugkomers en het aantal zeugen dat verwerpt, kan toenemen. Bij voornamelijk zwaardere vleesvarkens is er meer sterfte en verhoogt de kans op agressie en staartbijten. Ook de groei, voederconversie en karkaskwaliteit worden negatief beïnvloed. Bij fokberen daalt de spermakwaliteit.

Project Coolpigs

Eind 2020 startten ILVO en de Faculteit Diergeneeskunde (UGent) met het project ‘Coolpigs’. Dit project beoogt een hitteplan voor de Vlaamse varkenshouderij. In dit project werden maatregelen om hittestress te vermijden opgesomd.

- Optimaliseer je ventilatie,

- behandel of verhok niet tijdens de warme perioden van de dag,

- vermijd bij extreem warm weer het laden van varkens tijdens de warme perioden van de dag,

- controleer de watergift en zorg voor onbeperkt (gekoeld) drinkwater,

- verschuif voederbeurten naar de koelere perioden van de dag,

- pas eventueel de voedersamenstelling aan in overleg met je nutritionist/leverancier,

- kalk de ramen of daken wit.

Directe koeling

- Bevochtig de huid van de varkens,

- koel de vloer,

- creëer hogere luchtsnelheden,

- gebruik systemen die de luchttemperatuur rechtstreeks kunnen beïnvloeden,

- behandel de lucht met een warmtepomp met natuurlijke bronnen,

- koel de binnenkomende lucht af via verneveling.

Lees meer over het project Coolpigs en mogelijke maatregelen om hittestress te vermijden op het varkensloket via deze link.

AV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken