Startpagina Wetgeving

Koepelorganisatie van waterbedrijven vraagt regering om wateraudit te verplichten

Watercircle, de koepelorganisatie van Vlaamse waterbedrijven, waarschuwt voor de nieuwe droogteperiode. Aan de Vlaamse regering wordt gevraagd om een wateraudit te verplichten voor bedrijven.

Leestijd : 2 min

Nadat minister Demir had laten weten dat de grondwaterpeilen er beter aan toe zijn dan vorig jaar, kondigde de Vlaamse Waterweg aan te beginnen met preventieve waterbesparende maatregelen op het Albertkanaal en de Kempische kanalen. Ook de watersector trekt nu aan de alarmbel.

Zij zien namelijk signalen van een dalende trend van het grondwaterpeil. Watercircle stelt nu dat de Vlaamse regering best een groot deel van de bedrijven tot een wateraudit zou verplichten. Dat zou er voor moeten zorgen dat ondernemingen die jaarlijks minstens 500 m3 meter water verbruiken, de waterschaarste meer gestructureerd moeten aanpakken.

Door de aanhoudende regen in april waren de grondwaterstanden in Vlaanderen even verbeterd. Zo stond het grondwater tot voor kort nog maar in amper 12 % van de meetplaatsen te laag. “Maar het tij kan snel keren, bijzonder snel”, zegt Matthias Mertens, algemeen directeur van Watercircle. Er was een kortstondige verbetering van de grondwaterstand zichtbaar, maar nu ziet het ernaar uit dat het droge seizoen weer z'n intrede doet. “De vreugde rond grondwaterstanden is van korte duur geweest”, zegt Mertens. “De situatie kan snel keren op sommige plaatsen.”

Daarom wil Mertens verplichte wateraudits bij alle bedrijven die minstens 7 keer meer gebruiken dan een doorsnee gezin jaarlijks verbruikt. “Net zoals je als particulier verplicht wordt om jaarlijks met je wagen naar de keuring te gaan, zouden bedrijven verplicht moeten worden om geregeld een wateraudit uit te voeren”, aldus Mertens. “Nu wordt het enkel aangeraden, maar de problematiek is te groot om het daarbij te laten. Zeker als je weet dat de industrie jaarlijks goed is voor ongeveer de helft van het totale watergebruik in ons land.”

Van scan naar audit

Zo'n verplichte wateraudit gaat nog een stap verder dan de ‘waterscan’, die VLAIO sinds begin dit jaar gratis aanbiedt. Een deskundige komt dan langs, waarna er suggesties voor waterbesparing gedaan worden. “Het mag echter een pak verder en sneller gaan”, aldus nog Mertens. “Bij de audit die wij voorstellen, horen ook verregaande technische analyses die resulteren in een concreet plan van aanpak om de infrastructuur te optimaliseren. Een snelle kentering kan niet anders dan via strengere regelgeving en financiële prikkels.”

Volgens de koepelorganisatie is de kloof tussen een wetgevend kader en de praktijk vandaag te groot. De sector haalt onder andere de piste aan om hemelwater op daken van private en publieke gebouwen te verkopen aan naburige bedrijven die water nodig hebben voor hun productieproces. “Dat is een theoretisch sterk idee dat al langer leeft, maar in de praktijk amper of niet gebeurt omdat het wetgevend kader alsook de financiële stimuli niet sterk genoeg aanwezig zijn”, besluit Mertens.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken