Startpagina Actueel

Landbouwers in de Westhoek leggen boerenkerkhoven aan als protest tegen mestactieplan

Een groep jonge boeren uit de Westhoek heeft op verschillende invalswegen in de regio symbolische boerenkerkhoven geplaatst. De groep, die anoniem wil blijven, wil zo actievoeren tegen het geplande mestactieplan maar kaart onder meer ook het stikstofakkoord, Europese regelgeving en het mentaal welzijn van landbouwers aan.

Leestijd : 2 min

In de Westhoek zorgen een reeks boerenkerkhoven voor een opvallend beeld. Onder meer aan de afrit van de A19 en langs de N8 staan verschillende kruisen opgesteld, waarvan ook een met strop. Het gaat om een actie van een groep jonge boeren uit de Westhoek, die willen protesteren tegen het mestactieplan.

Wintergroenten en aardappelen

Symbolisch gingen de landbouwers op 17 november wintergroenten en aardappelen offeren op één van de kerkhoven. "Met wat op ons afkomt met het mestactieplan, de nieuwe regeling rond wintergroenten, dat is een totaal verkeerde aanpak van iets dat wij als sector veel beter kunnen. We offeren symbolisch onze wintergroenten op, want als dat plan doorgaat dan moeten wij onze wintergroenten en aardappelen echt opofferen", klinkt het bij één van de initiatiefnemers, die ook waarschuwen voor voedseltekorten.

De landbouwers kaarten ook een bredere problematiek aan. "Er komen voor ons als landbouwer heel wat zaken naar boven op korte tijd: het mestactieplan, de nieuwe Europese regelgeving rond het gebruik van grond en het stikstofakkoord. Landbouwers missen rechtszekerheid."

Mentaal welzijn

Dat gaat volgens de actievoerders ook ten koste van het mentaal welzijn van landbouwers. "Het gaat echt niet goed met het moreel van onze landbouwers. Er zijn steeds meer mensen die niet enkel de boerenstiel vaarwel zeggen, maar ook hun leven."

Dat wordt ook bevestigd door de hulporganisatie Boeren op een Kruispunt, die landbouwers in nood helpt. Volgens de vzw steeg het aantal nieuwe aanmeldingen voor hulp van 148 in 2019 tot 232 in 2021. Voor 2022 klokt de organisatie nu al af op 260 aanmeldingen. "We zien ook dat de dossiers complexer worden. Het volstaat niet meer om een keer ter plaatse te gaan. Er moet in veel gevallen een psycholoog worden ingeschakeld", zegt woordvoerder Els Verté.

De organisatie voorziet ook zelf enkele sessies met psychologen. "Wij kunnen één van onze freelance psychologen inschakelen die zelf ook voeling hebben met de landbouw. De organisatie betaalt dan enkele sessies." Ook dat aantal is de laatste jaren gestegen. In 2020 betaalde de organisatie 177 sessies, terwijl dat in 2021 al 377 sessies waren.

Te weinig budget

"Dit jaar moeten we het aantal consultaties zelfs afremmen omdat ons budget niet onuitputtelijk is. We zien hoe moeilijk ze het hebben en ik ben er zeker van dat er nog een heel grote groep is die wij niet bereiken", vertelt Verté.

De actievoerders sluiten in de toekomst verdere acties niet uit. "Als het landbouwbeleid zo verder gaat, staan wij niet in voor de gevolgen. Wij voeren actie als front, iedereen samen."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken