Startpagina Actueel

Oekraïense graandeal is verlengd

Het akkoord tussen Oekraïne, Turkije en Rusland over de export van Oekraïens graan wordt verlengd. Dat heeft een Turkse functionaris op 17 november bevestigd aan het Franse persbureau AFP. De deal liep in principe op 18 november af.

Leestijd : 1 min

Het akkoord wordt verlengd ‘onder dezelfde voorwaarden’ die golden sinds juli, aldus de functionaris. Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur slaat de verlenging op 120 dagen. Ook Rusland heeft intussen bevestigd dat het akkoord wordt verlengd ‘zonder enige verandering’ wat betreft voorwaarden en draagwijdte.

11 miljoen ton sinds augustus

De graanexport vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee werd begin november hervat, na de terugkeer van Rusland in het graanakkoord dat eind juli in Istanboel werd ondertekend. Sinds 1 augustus konden dankzij de deal meer dan 11 miljoen ton graan en andere landbouwproducten geëxporteerd worden, een verlichting van de wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

De graandeal kwam tot stand na lange onderhandelingen tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de verlenging van het akkoord verwelkomd.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken