Startpagina Tuin

De Japanse esdoorn

Esdoorns zijn er in alle maten, vormen en soorten. Dat gaat van de Spaanse aak (Acer campestre), de enige inheemse esdoorn in België, over de Noorse esdoorn (Acer platanoïdes), die bij ons vaak als bosboom wordt aangeplant en waarvan er verschillende mooie tuincultivars bestaan, tot de suikeresdoorn (Acer saccharum), waarvan het blad staat afgebeeld op de Canadese vlag. En dan hebben we het nog niet gehad over de slangenbastesdoorns, de witte esdoorn, de rode esdoorn, de fluweelesdoorn, de papieresdoorn...

Vandaag gaan we ons beperken tot wat we gemeenzaam de Japanse esdoorns noemen. De meeste van deze soorten blijven relatief klein, zijn elegant van vorm en hebben mooie, diep ingesneden bladeren met fraaie tinten en schitterende herfstkleuren. In hun oorsprongsgebied zijn deze bomen sterk symbolisch verwant met rustplaatsen, meditatietuinen en boeddhistische tempels. Ook in onze tuinen ademen deze bomen rust uit en zorgen ze voor een instant zengevoel.

Botanisch...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken