Startpagina Maïs

Tijdstip inzaai groenbedekkers beïnvloedt opbrengst maïs

Groenbedekkers hebben heel wat voordelen, zoals het aanbrengen van extra organische stof in de bodem. Het tijdstip van inzaaien is echter van belang voor het welslagen van de teelt. LCV-onderzoeker Gert Van de Ven: “Gelijktijdige zaai of onderzaai heeft voordelen naar nitraatresidu toe.”

Er zijn verschillende redenen om groenbedekkers in te zaaien. Groenbedekkers nemen in de groeiperiode stikstof op en houden die vast doorheen de winter. Wanneer je de groenbedekker in het voorjaar onderwerkt, wordt de stikstof terug vrijgesteld. Zo krijgt de bodem wat bemesting. Groenbedekkers zijn ook een belangrijke leverancier van organische stof, waardoor de bodemstructuur enorm kan verbeteren. LCV-onderzoeker Gert Van de Ven duidt ook andere voordelen aan: “Aangezien het veld bedekt is in de winter, zal de akker beschermd zijn tegen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken