Startpagina Actueel

KU Leuven onderzoekt ‘nieuwe’ methode voor bepaling van het geslacht van kuikens

Ten vroegste volgend jaar worden de resultaten verwacht van een onderzoek dat de KU Leuven voert voor het bepalen van het geslacht van kuikens. Dat liet Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, weten in de commissie Dierenwelzijn bij een vraag over het doden van mannelijke eendagskuikens.

Leestijd : 2 min

In de commissie Dierenwelzijn vroeg Gwenny De Vroe, Vlaams parlementslid voor Open VLD, meer uitleg aan Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Dierenwelzijn, over het voorkomen van het doden van mannelijke eendagskuikens. In Duitsland stemde de regering in met een voorstel om de slachting van mannelijke kuikens te beëindigen. Ook in Vlaanderen gebeurt onderzoek. Gwenny De Vroe vroeg naar een stand van zaken.

Piepklein gaatje in het ei

In de Europese Unie worden naar schatting 400 miljoen haantjes per jaar gedood. “Haankuikens worden overbodig beschouwd omdat ze geen eieren leggen en hun vleesproductie inefficiënt is in vergelijking met de vleeslijnen”, antwoordt Vlaams minister Ben Weyts. “Geslachtsbepaling kan een duurzaam alternatief bieden. Ik moedigde al verschillende onderzoeken aan.”

KU Leuven is bezig met een nieuw onderzoek. “Dat initiatief ondersteun ik met 250.000 euro. We verwachten de resultaten daar volgend jaar. Men deelt me tussentijds mee dat het de goede richting uitgaat. Over de methode die wordt ontwikkeld, kan ik niet te veel details geven omdat daar enige confidentialiteit over bestaat.” Alles draait rond het meten van de concentratie aan vrouwelijk hormoon. Er wordt een klein gaatje in het ei geprikt om aan de hand van de verkregen vloeistof het slacht te bepalen. KU Leuven zou werken aan de verfijning van deze techniek.

Er wordt naar een 100 % nauwkeurigheid gestreefd. “De betrouwbaarheid van het seksen is inderdaad belangrijk. Dat percentage moet voldoende hoog liggen. De snelheid van uitvoeren en het praktisch kunnen uitvoeren, wat ook te maken heeft met de haalbaarheid, en vervolgens het vroegtijdig kunnen uitvoeren van de testen: dat is allemaal belangrijk”, geeft Tinne Rombouts, Vlaams parlementslid voor CD&V, nog mee.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken