Startpagina Edito

Edito: voor eigen deur vegen

Eén op de negen rusthuisbewoners is besmet met antibioticaresistente ESBL. Dat blijkt uit een rapport over resistente bacteriën van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Antibioticaresistentie ontstaat wanneer antibiotica te veel en/of op een slechte manier gebruikt worden. Daardoor kunnen bacteriën waarop antibiotica geen vat meer hebben zich ongebreideld vermenigvuldigen en verspreiden. Jaarlijks sterven in de EU 25.000 mensen door infecties met dergelijke resistente bacteriën.

Het aantal rusthuisbewoners met de ESBL-bacterie - die een groter risico hebben op antibiotica die niet ‘pakt’ - is op vijf jaar bijna verdubbeld.

Het is vreemd dat de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen in de eerste plaats met de beschuldigende vinger naar het antibioticagebruik in de veeteelt wijzen. In die kranten wordt het antibioticakenniscentrum AMCRA - dat als doel heeft het gebruik te doen dalen - gereduceerd tot “een georganiseerd vertragingsmechanisme van de Boerenbond.” Vooral vanuit de onderling ruziënde wereld van de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken