Startpagina Schapen

Schapenhouderij in België en Europa in cijfers

Als het over schapenhouderij gaat, dan is België een klein broertje in de Europese familie. Gezien de zelfvoorzieningsgraad aan lamsvlees in ons land schommelt tussen 15 en 20%, zou dit theoretisch kunnen betekenen dat schapen houden een lucratieve bezigheid is. Bij tekort verwachten we immers hoge prijzen aan producent. De realiteit is echter minder rooskleurig, omdat we in één groot Europa leven en omdat ook de deur voor import uit het verre buitenland openstaat. Daar willen we het in dit artikel over hebben.

In de statistieken die Europa bijhoudt worden geregeld cijfers voor schapen en geiten samen vermeld, soms ook per diersoort apart. Daarom zullen we in wat volgt soms over cijfers van beide samen, of van schapen afzonderlijk spreken. Quasi alle cijfers die we aanhalen, kan men vinden in Eurostat.

In de EU lopen er ongeveer 98 miljoen schapen en geiten rond (90% schapen en 10% geiten). Deze produceren op jaarbasis ongeveer 800 000 ton vlees. Twee derden van alle schapen vindt men in Groot Brittannië (...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Schapen

Meer artikelen bekijken