Startpagina Economie

Banken verlaten grondstoffenhandel vanwege risico’s

Enkele grote banken trekken hun handen af van de internationale grondstoffenhandel. Voor de graanhandel die aan de basis staat van de veevoeder- en voedingsmiddelenindustrie betekent dit minder financieringsliquiditeit, en mogelijk hogere rente-tarieven. De oorzaak van de terugtrekkende beweging ligt voor een deel in grote verliezen, een krimpende markt en strengere regulering.

De wereldwijde handel in agrarische grondstoffen staat aan de basis van zowel veel voedingsbedrijven als de veevoederindustrie. Bedrijven als Cargill, COFCO, Bunge en Glencore Agri telen, verschepen en soms verwerken enorme volumes aan agrarische producten, van suiker tot graan en van rijst tot soja. De EU bijvoorbeeld importeert meer dan 30 miljoen ton soja uit met name Brazilië en de VS.

Onlangs maakte BNP Paribas bekend zich terug te trekken uit grondstoffenovereenkomsten. Voor de handel in...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken