Startpagina Economie

Ondanks corona en stikstofproblemen: meer krediet bij Nederlandse boeren

Rabobank heeft het afgelopen halfjaar meer geld uitgeleend aan Nederlandse boeren dan een jaar eerder. De coöperatieve bank is goed voor ruim 80% van het uitstaand krediet bij Nederlandse boeren. Rabobank had in de eerste helft van 2020 26,7 miljard euro aan kredieten uitstaan bij Nederlandse boeren en tuinders. Eind 2019 was dat 25,2 miljard euro. De sector lijdt volgens de bank minder onder de coronacrisis dan ander sectoren.

Of de extra leningen gevolg zijn van een grotere vraag naar krediet vanwege investeringen, of omdat bedrijven noodgedwongen meer moeten lenen, zegt de bank niet direct. De sector wordt alvast geraakt door corona. Handelsstromen werden gefrustreerd en de horeca - waar vaak verkocht wordt tegen een wat hogere marge - ging dicht. Daarnaast speelt na eerder al de fosfaatproblematiek nu ook de stikstofproblematiek, die melkveehouders duwt richting hogere kosten en mogelijk minder productie(groei).

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken