Startpagina Economie

‘Europese politiek heeft juist baat bij een sterke landbouwlobby’

Weinig sectoren zijn zo zwaar gereguleerd en gesubsidieerd als de landbouw. Op het niveau van de EU worden de krijtlijnen bepaald, waarbinnen de 27 lidstaten beleid moeten maken. Waar besluiten vallen en de belangen groot zijn, zijn er lobbyisten. Met Pieter Verhelst (Boerenbond) spraken we over hun rol.

Het landbouwbeleid wordt al vele decennia in grote mate bepaald op het niveau van de EU. In het Verdrag van Rome in 1957, toen de Europese Economische Gemeenschap werd geboren, werden de doelen van het landbouwbeleid vastgelegd. Momenteel wordt onderhandeld over een hervorming van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het budget lijkt omlaag te gaan. Er moet meer gewerkt gaan worden vanuit doelen in plaats van middelen, met dus meer invloed voor de lidstaten.

De politici die besluiten...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken