Startpagina Varkens

Everzwijnen traceren in Vlaanderen is niet eenvoudig

De voorbije jaren is het aantal everzwijnen – en de overlast door schade voor landbouwers – heel sterk toegenomen. Maar we weten eigenlijk nog maar weinig over de verspreiding en het verplaatsingsgedrag van deze dieren. “Het vangen en labelen van everzwijnen werd in 2018 beëindigd”, zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving. “De voornaamste uitkomst van het onderzoek is de opgebouwde expertise van het vangen van everzwijnen.”

In 2012 al startte het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, met het vangen van everzwijnen in de Lage Kempen en het Nationaal Park Hoge Kempen. “Deze werden geoormerkt, en eens afgeschoten, kon men zo onder meer de afstand berekenen die het dier had afgelegd”, stelt Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts. “Het INBO had voor dat onderzoek een aantal dieren uitgerust met een gps-halsbandzender, waardoor hun bewegingen door het landschap nauwgezet zouden kunnen worden opgevolgd.”

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken