Startpagina Aardappelen

Phytophthora blijkt zeer moeilijk uit te roeien

Phytophthora of plaag is een bekend probleem in de aardappelwereld. Uit recent onderzoek bleek dat de schimmel snel aanpast en bovendien in verschillende vormen – stammen genoemd – voorkomen. De een is agressiever dan de ander, en ook de gevoeligheid aan actieve stoffen verschilt onderling. Omdat er zoveel varianten zijn, is een doordachte bestrijding op zijn plaats.

Plaag of Phytophthora kan de oorzaak zijn van tonnen opbrengstverlies in het perceel. Al jaar en dag wordt het aanzien als een probleem, maar dat zal ook niet direct veranderen. Zo stelde onderzoeker aan universiteit Wageningen Geert Kessel over de schimmel, die vooral in aardappel slachtoffers maakt. Het is volgens hem wel een interessant organisme “Het is het meest dynamische plantpathogeen. Het kan zich erg snel aanpassen”, verklaart hij. “Maar daarom zal plaag misschien altijd een probleem blijven.”...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken