Startpagina Varkens

Slachthuispolemiek vertelt veel over onze relatie met voedsel en landbouwers

Onder geen enkele ethische invalshoek valt goed te praten wat er in het slachthuis van Tielt is gebeurd. Dat is ook de conclusie van Stef Aerts, docent ethiek aan de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas. “Manifeste onwil ten opzichte van de wet”, zo is zijn duidelijk oordeel. Maar het probleem zit ook dieper. “We behandelen de markt van het voedsel zoals die voor spelconsoles of stylo’s, en dat is gewoon fout. Er moet niet meer voor dierenwelzijn betaald worden, maar meer voor voedsel”.

Net toen de hetze rond de wantoestanden in het Tielts slachthuis losbarstte, gaf Stef Aerts een gastles aan studenten bio-ingenieur van het gelieerde KU Leuven over het dierenwelzijn bij slacht. En dat blijkt lang niet zo simpel als gedacht. “Er zijn vier bedwelmingsmethoden en geen een ervan is feilloos. Maar je moet een goed backupsysteem hebben dat deftig werkt. De afwezigheid hiervan is wettelijk noch ethisch.”

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

KU Leuven-student wint Dierenwelzijnsprijs voor onderzoek naar ‘zwemmers’

Varkens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft op 18 maart de Vlaamse Dierenwelzijnsprijzen uitgereikt aan Cloë Dingenen voor haar bachelorproef over asielhonden en aan Jaro De Kort voor zijn masterthesis over een genetische aandoening bij biggen. De uitreiking vond plaats op een varkensboerderij in Kampenhout.
Meer artikelen bekijken