Startpagina Actueel

Polderfront verliest grasgeschil

Het Polderfront is in een rechtszaak over de beschermingsregeling van de Vlaamse regering voor de historische poldergraslanden in het ongelijk gesteld. Polderfront had een zaak tegen de regeling aangespannen. Volgens Polderfront is sprake van “een valse bescherming via de landbouwwetgeving”, maar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg verwerpt deze stelling.

Leestijd : 2 min

In 2015 besliste de Vlaamse regering om 8.000 ha poldergraslanden te beschermen: 5.000 ha via de natuurwetgeving en 3.000 ha via de landbouwwetgeving. De rechter noemt beide regimes een vooruitgang voor het beschermen van natuur. Volgens Algemeen Boerensyndicaat (ABS) kwam daarmee een discussie van meer dan twintig jaar ten einde, en werd eindelijk meer duidelijkheid verschaft over het gebruik van de poldergraslanden aan de kust.

Polderfront stapte in september 2016 echter naar de rechter. Polderfront is een koepel van drie natuurorganisaties: Vogelbescherming Vlaanderen, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie. De organisatie vindt dat de Vlaamse overheid haar plicht “om de natuurwaarden in alle poldergraslanden te beschermen”, verzaakt. De organisatie beschouwt de wetgeving als halfslachtig maar vangt nu dus juridisch bot.

ABS maar ook de grotere Boerenbond verzette zich deze visie. Laatstgenoemde verklaarde eerder de natuurorganisaties ervan te verdenken de beperkingen dusdanig opgevoerd te willen zien, dat de gronden landbouwkundig onbruikbaar worden. De organisatie stelde ook dat de natuurorganisaties blijkbaar nooit tevreden zijn en geen respect tonen voor wat landbouwers al doen om de biodiversiteit zo goed mogelijk te borgen.

Het ABS stelt nu in een verklaring dat de bescherming zoals goedgekeurd in 2015, er één is waar ze als landbouworganisatie niets meer aan gewijzigd willen zien. Het kapitaalverlies door de bescherming is onmiskenbaar en zit reeds op de grens van het aanvaardbare, aldus de organisatie. ‘Veehouders die jaren geleden bewust kozen voor een intensieve veehouderij werden gedwongen op een andere manier belangrijke arealen extensiever te gaan uitbaten en extra kwaliteitsvoller voeder aan te kopen’, aldus ABS in een verklaring.

Lees ook in Actueel

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken