Startpagina Veeteelt

WHO bezorgd over overdracht van vogelgriep van dier op mens

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar ‘grote bezorgdheid’ geuit over de toenemende overdracht van het vogelgriepvirus naar nieuwe diersoorten, waaronder de mens. “Dat blijft een enorme zorg”, zegt Jeremy Farrar, wetenschapper bij het VN-gezondheidsagentschap.

De vrees bestaat dat het vogelgriepvirus, dat een buitengewoon hoog sterftecijfer heeft bij mensen die besmet zijn geraakt door contact met besmette dieren, zou kunnen muteren en van mens op mens zou kunnen worden overgedragen. Er is momenteel geen bewijs voor overdracht van mens op mens van H5N1.

Tussen begin 2023 en 1 april 2024 registreerde de WHO een totaal van 889 gevallen van vogelgriep bij mensen in 23 landen, waaronder 463 sterfgevallen. Dat brengt het sterftecijfer op 52 %. “Naast het monitoren van mensen die besmet zijn door dieren...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken