Startpagina Economie

Hanne Geenen: “Verbod op verrijkte kooien en stikstofbeleid brengen Vlaamse zelfvoorziening van eieren in gevaar”

Met Pasen voor de deur worden we met (chocolade-)eieren om de oren geslagen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de productie en handel in Vlaamse eieren? En hoe zwaar weegt de concurrentie uit andere landen? Hanne Geenen is beleidsraadgever bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en kent de markt op haar duimpje. Ze ziet zowel kansen als uitdagingen: “Sinds het uitbreken van de oorlog voert Europa 3 keer zoveel eieren uit Oekraïne in. We weten niet hoeveel er daarvan in ons land terechtkomen.”

Nu menig Vlaamse tuin weldra bezaaid ligt met eieren in alle kleuren van de regenboog, loont het de moeite om onze eiermarkt eens van dichterbij te bekijken. Met het stikstofdecreet dat in werking treedt, een verbod op verrijkte kooien dat voor de deur staat, en de concurrentie van Oekraïense eieren die steeds heviger wordt, is er aan uitdagingen geen gebrek. Gelukkig zijn er ook kansen te rapen. Hanne Geenen is...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken