Startpagina De jacht

Wie betaalt het gelag bij wildschade?

Verhalen van percelen die half verwoest zijn door een kudde everzwijnen, kaalgevreten percelen opkomende bieten, vertrappelde en leeg gegeten weides: het zijn stuk voor stuk geen uitzonderijke situaties meer. In dit artikel geven wij een overzicht van de Vlaamse regelgeving inzake de bestrijding van wildschade, en van wat het slachtoffer van schade door wild kan ondernemen om schadeloosstelling te bekomen.

Zoals het woord zelf aangeeft, valt onder wildschade in de generieke betekenis enkel schade die veroorzaakt wordt door diersoorten waarop de jacht kan worden geopend. Het Jachtdecreet dat in het Vlaams Gewest van kracht is, bevat een opsomming van deze soorten.

In de regelgeving wordt een onderscheid gemaakt tussen bejaagbaar en niet-bejaagbaar wild. In Vlaanderen bepaalt het Jachtopeningsbesluit van de Vlaamse regering in welke periode van het jaar elk van de diersoorten opgesomd in het Jachtdecreet...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in De jacht

Eerste wolf legaal geschoten in Oostenrijk

Actueel In Oostenrijk is in de nacht van 7 op 8 november de eerste wolf geschoten sinds daar een nieuwe verordening inzake wolvenbeheer op 1 juli van kracht werd. Opper-Oostenrijk is amper 900 km verwijderd van België, wat er meteen voor zorgt dat ‘wolvenbeheer’ geen ver-van-mijn-bedshow meer is.
Meer artikelen bekijken