Startpagina Actueel

Jacobskruiskruid, een giftig onkruid om rekening mee te houden

Jacobskruiskruid is een giftig onkruid dat in de zomerperiode vaak voorkomt in weiden, akkers en bermen. De plant is voornamelijk giftig voor runderen en paarden en kan bij langdurige opname de lever beschadigen. Voor melkvee is extra waakzaamheid geboden omdat de toxische stoffen (pyrrolizidine alkaloïden genaamd) ook via de melk worden uitgescheiden, wat ook gevaarlijk is voor de mens.

Jacobskruiskruid draagt de wetenschappelijke Latijnse naam Senecio jacobaea. Het is een tweejarige plant die vooral groeit op open of kale plekken in de weide, op verschraalde ondergrond waar de bodem vertrappeld is, waardoor ze zonder veel weerstand kan groeien.

Schade aan de lever

Het gebeurt zelden dat dieren na opname van de plant acuut sterven. Wel worden de gifstoffen opgeslagen in de lever, wat op lange termijn...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken