Startpagina Milieu

Bijna 86.000 ton afvalbanden ingezameld in 2022

Vorig jaar werd in België 85.844 ton aan afvalbanden ingezameld. Dat is 4.500 ton meer dan de nieuwe banden die op de Belgische markt kwamen. Slechts 0,19% van de ingezamelde banden belandde in de verbrandingsoven, de overige 99,81% kreeg een nieuw leven, vooral dan in vorm van granulaat of kleine rubberkorrels. Dat blijkt uit het jaarverslag van Recytyre, het beheersorganisme dat instaat voor de inzameling en recyclage van gebruikte banden.

Van de bijna 86.000 ton ingezamelde afvalbanden, ingezameld in bijna 5.000 inzamelpunten, onderging liefst 99,81% volgens Recytyre een matariaalvalorisatie, wat wil zeggen dat materiaal dat als onbruikbaar wordt beschouwd opnieuw bruikbaar wordt gemaakt. Daarmee wordt de minimumnorm van 85% ruim gehaald.

Het overgrote deel van de ingezamelde banden (91,37%) werd verwerkt tot granulaat: kleine rubberkorrels die de basis vormen voor onder meer geluids- en trillingsisolerende vloeren en wanden en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Milieu

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken