Startpagina Varkens

Varkenshouders mogen zelf biggen verdoven bij castratie

Sinds 9 mei is een KB van kracht waardoor varkenshouders zelf biggen mogen castreren en daarbij medicijnen voor lokale verdoving toedienen. Vorige week was er nog wat ophef nadat dierenrechtenorganisatie GAIA beelden verspreidde van een Vlaamse boer die zijn biggen onverdoofd castreert.

Boeren castreren varkens van 3 tot 7 dagen oud, zodat die later geen seksuele hormonen ontwikkelen. Die kunnen in een klein deel van de gevallen ervoor zorgen dat er een vieze geur vrijkomt als het vlees wordt opgewarmd. Consumenten ervaren deze ‘berengeur’ als onaangenaam. Er bestaat een vaccin tegen die geur, maar in ons land worden de biggen vaak chirurgisch gecastreerd.

Castratie onder lokale of volledige verdoving is in de meeste van onze buurlanden vaak de norm. In België worden jaarlijks...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken