Startpagina Pluimvee

Lagere emissie-uitstoot en dierenwelzijn zijn niet gemakkelijk te combineren

In de pluimveehouderij is ammoniak de belangrijkste gasvormige emissie. Kippen halen stikstof uit hun voeder om zichzelf te onderhouden en om te groeien. Het deel onverteerde en overtollige stikstof scheiden ze uit via mest en urinezuur. Door microbiële reacties wordt dat deels omgezet tot het gasvormige ammoniak (NH3), dat op zijn beurt de stal kan verlaten.

Om de ammoniakemissie te reduceren kan je verschillende strategieën toepassen die de ammoniakvorming voorkomen. Tijdens de Vemis-studiedag overliep Kris De Baere (Proefbedrijf Pluimveehouderij) welke onderzoeken zij doen naar het reduceren van stikstofemissies bij pluimvee.

Verlagen ruweiwitgehalte

“Uit gezamenlijk onderzoek met het ILVO bleek dat het verlagen van het ruweiwitgehalte (RE) met 10% positieve effecten...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Ophokplicht pluimvee vervalt in heel Nederland

Pluimvee De ophokplicht voor pluimvee geldt niet meer in het vakantiepark Limburgse Peel en in de regio Gelderse Vallei, zo heeft de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema woensdag 24 april bekendgemaakt. Daarmee is de plicht in heel Nederland vervallen.
Meer artikelen bekijken