Startpagina Varkens

Nieuwe Spaanse PRRSV-stam Rosalia nog niet gedetecteerd in België

De wereld van het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSV) staat niet stil en zeker niet in landen waar veel varkens aanwezig zijn. Dat is ook het geval in Spanje, waar de nieuwe PRRSV-stam Rosalia tot ernstige ziekte-uitbraken leidde. Voorlopig is deze stam nog niet gedetecteerd in België en werden noch bij de DGZ regiodierenartsen, noch in de autopsiezaal van DGZ PRRSV-uitbraken gerapporteerd of onderzocht die doen vermoeden dat Rosalia in het land is.

Rosalia behoort tot het Europese type PRRSV en wordt gedetecteerd met de standaard PCR-test. Om er zeker van te zijn dat de gevonden PRRSV-stam Rosalia is, is verdere sequentiebepaling nodig.

Het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus komt wereldwijd voor en kan onderverdeeld worden in 2 genotypes: het Noord-Amerikaanse (NA) type en het Europese (EU) type. In België zijn het enkel de Europese types die problemen in het veld veroorzaken.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken