Startpagina Milieu

Subsidies aan Natuurpunt stijgen spectaculair. Bart Van Hulle: “Nood aan meer vrij initiatief”

De subsidies van Vlaamse overheid aan Natuurpunt stijgen spectaculair. Uit cijfers die Open Vld Vlaams parlementslid Bart Van Hulle opvroeg bij Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir, blijkt dat bijna 90% van de subsidies voor natuurbeheer aan terreinbeheerders naar Natuurpunt gaat. Volgens Van Hulle moet erover gewaakt worden dat de organisatie geen monopolist op natuurbeheer wordt. Open Vld wil dat er meer vrij initiatief komt door andere organisaties en ook landbouwers aan natuurbeheer kunnen doen. Dat kan door in plaats van de aankoop het beheer te subsidiëren.

Het is cruciaal dat we onze natuur beschermen en versterken. Dat is een verantwoordelijkheid van iedereen, of zou dat tenminste moeten zijn. Want niet iedereen kan aan natuurbeheer doen. Wanneer je een natuurgebied wil beheren moet je als gewestelijke terreinbeherende vereniging erkend worden. Hoewel er geen limiet op het aantal van zo’n verenigingen staat, zien we in de praktijk zien dat er maar 3 zijn. Van die drie krijgt Natuurpunt maar liefst 87% van alle subsidies. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid voor Open Vld Bart Van...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Milieu

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken