Startpagina Edito

Een voedingsdriehoek of 100

Vandaag bestaat er goed voedsel en er bestaat fout voedsel. Maar welk voedsel in welke categorie valt, hangt af van wie er zich over uitspreekt. Zogenaamde nieuwe inzichten, gedragen door de mode van de dag, laten voedingsproducten vlot van de ene categorie naar de andere springen. Een normaal mens ziet er door de bomen het bos niet meer door.

Het kan dus geen kwaad dat officiële instanties zich - gesteund door de wetenschappelijke consensus - buigen over ons eten. En dat is exact wat het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft gedaan. Een aantal producten die sommige goeroes in een slecht daglicht wilden stellen, zoals aardappelen en volgranenpasta, worden in ere hersteld. Het belang van zuivel wordt bevestigd.

Het sterke punt van de voedingsdriehoek is de eenvoud, maar waar eenvoud regeert, verliest de nuance terrein. Bewerkte vleesproducten komen in dezelfde categorie als snoep, frisdrank...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken