Startpagina Pluimvee

Minister Weyts wacht met verbod op doden van eendagshaantjes

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts staat achter een verbod op het doden van eendagshaantjes, zoals in Frankrijk en Duitsland. Maar hij wacht met een verbod in Vlaanderen. “Ik wil de sector verplichtingen ter zake opleggen, maar dan moet ik dat geloofwaardig kunnen doen. Er moet een geslachtsbepalingtechniek zijn die het embryo geen pijn doet en die de juiste doorvoersnelheid en accuraatheid haalt.”

De verklaring van minister Weyts over eendagshaantjes kwam er na een vraag van Meyrem Almaci van Groen in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaamse parlement.

Eieren worden uitgebroed voor de legindustrie. Daar heb je leghennen voor nodig. Als uit zo’n ei een haantje komt, dan kunnen ze daar eigenlijk niks mee doen. Die worden dus vernietigd. In Vlaanderen is dat vooral via vergassing.

“De nieuwe cijfers die ik heb gekregen van de minister van Landbouw tonen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Ophokplicht pluimvee vervalt in heel Nederland

Pluimvee De ophokplicht voor pluimvee geldt niet meer in het vakantiepark Limburgse Peel en in de regio Gelderse Vallei, zo heeft de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema woensdag 24 april bekendgemaakt. Daarmee is de plicht in heel Nederland vervallen.
Meer artikelen bekijken