Startpagina Veeteelt

Project Loslopend Vee boekte veelbelovende resultaten

Sinds 2020 kan je loslopend vee spotten in de Antwerpse Kempen. Daar wordt virtuele afrastering voor schapen, geiten, runderen en paarden getest. De dieren dragen halsbanden die via een geluid en eventueel een kleine schok aangeven tot waar ze mogen grazen.

Binnen het Leader-project ‘Loslopend vee‘ onderzoeken Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en KU Leuven de mogelijkheden en effecten van ‘virtual fencing’ op het vlak van dierenwelzijn, natuurbeheer, landbouw, landschapskwaliteit en recreatie.

Het systeem

De technologie komt uit Noorwegen en werd al getest in verschillende landen. In de halsband zit een gps die in verbinding staat met het mobiel netwerk, waardoor...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken